Sindromul "burnout", tot mai des intalnit in randul angajatilor romani. Care sunt riscurile pentru sanatate in cazul suprasolicitarii la serviciu
Sunteti coplesit de sarcini la serviciu, obosit si nu mai dati randament? Este posibil sa suferiti de epuizare, un sindrom pe care specialistii il numesc "burnout" si care afecteaza tot mai multi romani care muncesc enorm.
Psihologii spun ca acestia risca sa intre in depresie, iar pentru ei, la Brasov, sunt organizate tabere de recuperare psihica. Iar la Cluj, se tin seminarii unde angajatii invata cum sa faca fata, stresului de la birou.
Andreea are 32 de ani si lucreaza la o firma de IT din Amsterdam. La birou are un program intens si zboara cu avionul de 3 ori pe saptamana in Africa sau Orientul Mijlociu. Din acest motiv, in ultima vreme era tot mai obosita, iar noaptea simtea ca nu se poate odihni.
Andreea Bulisache, angajata firma IT: "In momentul in care simti ca nu mai dai randamentul cu care te ai obsinuit, nu-ti mai raspunde corpul asa cum erai obisnuit, resimti o oboseala cronica. Desi incercam sa dorm la 7-8 ore pe zi nu era un somn odihnitor"
Stresul de la birou a doborat-o si pe Ana-Maria. Un an si jumatate a fost directoare la o firma de comunicare. Lucra 14 ore pe zi, iar noaptea, daca prindea 3 ore de somn. La un moment dat si-a dat demisia.
Anamaria Putinica: "Mi-am dat seama ca nu mai am o directie, ca nu ma mai bucur de nimic, nu imi mai dau seama cand este un anotimp sau celalalt si nu traiesc clipele alea frumoase cu propriul meu copil"
Oboseala resimtita de angajati dupa un program solicitant la serviciu este denumita de specialisti "job burnout". Pentru cei care sufera de acest sindrom, la Fundatica, in Brasov, specialisti in recuperare organizeaza tabere unde isi pot regasi echilibrul. Cursantii fac exercitii de respiratie, stretching, yoga si sedinte de meditatie.
Geo Bogdan, fondatorul taberei: "Ce pot face acasa e sa se inlature la o sala de sport, sa compenseze stresul, sa isi petreaca timpul liber cat mai distantat de stres si probleme."
Studiile facute arata ca persoanele care sufera de sindromul "burnout" sunt nemultumite de salariu, au prea multe sarcini la birou si muncesc peste program. La toate acestea se adauga stresul cotidian si problemele de acasa.
Mihai Casu, medic primar psihiatru: "Undeva pana la 50% dintre tinerii angajati sufera intr-un fel sau altul de sindromul "burnout", se pune o presiune mare pe angajati, se emit cerinte irationale si unde se depasesc resursele cei mai multi sunt foarte tineri si isi doresc sa demonstreze ca isi merita locul in acea companie. "
Gabriel Bibire, psiholog: "Vorbim de o tulburare psihica. Se instaleaza dupa o perioada de 5-7 ani, de aceea se si recomanda schimbarea locului de munca in acest interval de timp si se manifesta la inceput printr-o stare de nervozitate, incapacitate de concentrare si culmineaza cu o stare de depresie".
Cei mai afectati de sindromul burnout sunt angajatii companiilor multinationale care lucreaza in IT si domeniul bancar.
Pe acelasi subiect: