Romania, prima in UE la locuri de munca nou create in trimestrul al doilea
Daca in primul trimestru al anului, Romania se afla pe un loc fruntas in UE la numarul de locuri de munca desfiintate, in urmatoarele trei luni, tara noastra a devenit lider european la creare de noi joburi. Astfel, potrivit monitorizarii Eurofound pentru perioada aprilie-iunie, cele mai multe locuri de munca noi au fost create in Romania, aproape 5.000, urmata de Marea Britanie si Irlanda. La capitolul joburi desfiintate, ne situam pe locul sapte in UE, dupa ce in prima parte a anului am fost pe locul al doilea.
Potrivit Eurofound, angajatorii din UE au anuntat desfiintarea a peste 51.000 de locuri de munca, in trimestrul al doilea al anului, in scadere cu 30.000 fata de primele trei luni din 2010.
Din nefericire, si intentia de creare de noi joburi s-a mai temperat in perioada aprilie-iunie, numarul de locuri de munca nou aparute la nivelul Uniunii Europene fiind de aproape 24.500 de posturi, comparativ cu peste 30.000, in primul trimestru.
Referitor la Romania, monitorizarea indica faptul ca angajatorii au desfiintat in trimestrul al doilea cu mult mai putine locuri de munca, respectiv peste 2.500, in comparatie cu peste 14.000, in primele trei luni. La aceasta cifra a contribuit si disponibilizarea masiva a aproape 7.000 de ceferisti, in luna martie.
Pe primul loc la numarul de joburi desfiintate in UE se situeaza Marea Britanie, cu peste 10.300 de posturi, urmata de Italia (7.200), Franta (5.900) si Polonia (4.700).
Surprinzator, Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene la numarul de joburi nou infiintate. Angajatorii de la noi au anuntat intentia infiintarii a aproape 5.000 de noi locuri de munca, tara noastra devansand astfel chiar si Marea Britanie, unde s-au creat aproape 4.000 de joburi.
Cele doua tari sunt urmate de Irlanda, cu peste 2.900 de posturi nou create, si Slovacia, cu peste 2.800.
In primul trimestru, Romania s-a aflat pe locul al treilea la acest capitol, cu 4.150 de noi slujbe aparute in economie, pe primele pozitii regasindu-se Marea Britanie si Germania.
Cel mai important caz de disponibilizari de personal, prezentat de Eurofound, este cel de la Royal Bank of Scotland (RBS), care a anuntat concedierea a 2.600 de angajati pana la sfarsitul anului in Marea Britanie. Grupul a dat afara aproape 20.000 de angajati, din diviziile din toata lumea, de la declansarea crizei economice mondiale.
Un alt caz de concediere in masa se regaseste si in Polonia, care renunta la 2.400 de angajati din armata, ca urmare a planului de reorganizare a acestui sector. Pana la finele anului, din armata poloneza vor pleca 4.500 de angajati.
Romania este prezenta in topul companiilor care fac disponibilizari cu producatorul de componente auto Draxlmaier, care a anuntat ca va concedia aproximativ 2.000 de angajati pana la finele anului 2010.
In trimestrul al doilea, cele mai multe joburi au fost create in industrie, pe primul loc situandu-se Bosch care angajeaza 1.500 de oameni in Ungaria. Pe pozitia secunda se regaseste grupul german Continental, care creaza 1.400 de joburi in Romania, la Sibiu si Timisoara, pana la sfarsitul anului.
NOTA: Eurofound (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) este un organism care functioneaza pe langa Comisia Europeana care centralizeaza informatii si elaboreaza studii si analize despre conditiile de viata si de munca din UE.
Pe acelasi subiect: