Bugetarii, terorizati de concedieri! Cine pleaca si pe ce criterii?
In institutiile publice functionarii nu mai indraznesc nici sa respire. Ministrii anunta restructurari desi, deocamdata, niciun angajat nu a primit preaviz de concediere. Asa ca toti bugetarii stau ca pe ace. Cei care nu mai suporta tensiunea s-au apucat deja sa-si caute de lucru. Restul tac malc, poate, poate, nu vor fi trimisi acasa tocmai ei.
“Mi-e jena sa intru in birouri, cand ii vad cum se uita... Desi va spun sincer ca sunt oameni care ar merita sa plece...”
Sunt gandurile unui sef care stie ca se apropie ziua in care va trebui sa dea afara o parte din personalul administrativ din spitalul in care lucreaza. In total peste 1.200 de salariati vor pleca din sanatate.
Si la Transporturi, secretarele isi fac deja planuri pentru viitorul foarte apropiat.
Cel care a pus pe liber aproape 11 mii de ceferisti in ultimul an, ar putea fi indepartat si el din functie. S-a impacat deja cu ideea.
''In contextul in care se vorbeste zi de zi despre restructurare inclusiv la nivel de varf, de secretar de stat. Indiferent cine va coordona acest sector, indiferent de decizia care se va lua la nivel de Guvern, reforma caii ferate va trebui sa continue”, spune Gheorghe Popa, subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va disponibiliza 4.463 din cei 13.302 angajati, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, citat de Mediafax. Aceasta este cea mai mare reducere de personal dintr-un minister, urmat de Ministerul Muncii, cu peste 2.300 de disponibilizari.
Astfel, potrivit ordonantei citate, din cei 13.302 angajati vor ramane 7.646 posturi finantate integral de la bugetul de stat si 2.193 de angajati in institutii publice din subordinea MADR, finantate din bugete proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.
In schimb, aparatul propriu al ministerului va creste de la 483 de persoane la 686, inclusiv cabinetul ministrului si demnitari, in urma preluarii unei parti din personalul unor agentii si institutii care vor fi desfiintate sau comasate.
Oamenii se tem insa ca disponibilizarile se vor face dupa ureche.
“Acum o luna i-a chemat pe toti sefii si a nominalizat, a zis sunteti 18, vor ramane 9... Deci ei au fixat un numar de oameni pe care trebuie sa-l dea afara... Niciun criteriu, nimic...”, explica Victoria Boboc, lider sindicat DSP Bucuresti.
Reprezentantii Guvernul spun ca exista insa niste criterii. Primii care vor fi dati afara sunt angajatii care pot iesi la pensie, cei care nu au avut rezultate bune la ultima evaluare, cei care primit sanctiuni si salariatii care nu au copii in intretinere.
Pe acelasi subiect: