Prin proiect se prevede ca aceasta cota va scadea de la 20,8 la 15,8% pentru conditii normale de munca, de la 25,8 la 20,8% pentru conditii deosebite de munca si de la 30,8 la 25,8% pentru conditii speciale de munca.

Prevederile se aplica incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai arata in proiect.

Guvernul a argumentat, in expunerea de motive, ca promovarea acestui proiect a fost determinata de existenta pe piata muncii a unei mari presiuni fiscale asociata nivelului ridicat al contributiilor de asigurari sociale care alimenteaza bugetul asigurarilor sociale de stat si care determina necesitatea diminuarii sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind ca doua treimi din contributia datorata la bugetul asigurarilor sociale de stat reprezinta contributia angajatorului, scrie Mediafax.

In documentul citat se mai mentioneaza ca Romania se confrunta cu o rata scazuta a participarii pe piata muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determina o cerere redusa de forta de munca.

”In plus fata de aparitia unei poveri fiscale crescute asupra fortei de munca, sistemul asigurarilor sociale sufera distorsiuni care reduc baza impozabila pentru contributiile de asigurari sociale, dar si pentru asigurarile sociale de sanatate”, mai sustine Guvernul.

Potrivit Executivului, cresterea fondurilor ramase la dispozitia angajatorului poate fi folosita pentru crearea de noi locuri de munca, contribuind astfel la cresterea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale.

Impactul negativ generat de aceasta masura, mai precizeaza Executivul, ca fi compensat pe anul 2014 din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, fata de sumele proiectate in Legea bugetului de stat.

In anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin cresterea veniturilor bugetare ca urmare a implementarii de catre ANAF a masurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare, cat si la plata, sustine Guvernul.

Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal a primit luni raport favorabil, fara amendamente, din partea Comisiei pentru buget, finante.

Senatul a adoptat acest proiect, cu 109 voturi ”pentru” si o abtinere, in calitate de prima Camera sesizata.