Premierul Victor Ponta a declarat joi ca de la 1 octombrie contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, seful Executivului precizand ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.

Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar de la 2,2% din PIB in acest an la 1,4% in 2015, nivel proiectat si pentru 2016, pentru ca in 2017 indicatorul sa coboare la 1,3% din PIB. 

Sursele guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca opozitia FMI privind reducerea CAS a fost alimentata inclusiv de cheltuielile mai mari pentru aparare prevazute pentru anul viitor. 

Premierul Victor Ponta a declarat in luna mai ca l-a asigurat pe vicepresedintele SUA, Joe Biden, ca Guvernul isi va asuma toate implicatiile pozitiei in actualul context regional, aratand ca securitatea nu poate fi obtinuta "gratis" si ca exista un acord ca Romania sa aloce 2% din PIB la Aparare "pana in 2016". 

La inceputul lunii aprilie, Ponta afirma ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, el aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat "in 2017" acesta sa ajunga la 2%. 

FMI a transmis joi seara ca discutiile cu autoritatile romane vor continua de la sediul institutiei din Washington, notand ca au ramas unele chestiuni nerezolvate si fara sa precizeze cand o misiune a Fondului ar putea reveni la Bucuresti.