In Romania, costul orar al fortei de munca a urcat cu 12%, cu mult peste cresterea de 1,4% inregistrata in Uniunea Europeana, in timp ce in zona euro a scazut cu 1%, scrie Agerpres.

Singurele state UE in care costul orar al fortei de munca a scazut in trimestrul al doilea au fost Finlanda (minus 2,0%), Italia si Luxemburg (ambele cu o scadere de 1,1%).

Avansul costurilor cu forta de munca in Romania s-a produs in principal pe fondul cresterii cu 18,9% a costului orar al fortei de munca in sectorul de non-business, la care se adauga o crestere de 10% a costului orar al fortei de munca in sectorul de business, in ambele cazuri fiind vorba de cresteri mult peste media europeana.

Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 14,8% in sectorul constructiilor, cu 11,6% in servicii si cu 6,9% in industrie.

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica /INS/, costul orar al fortei de munca a crescut cu 6,3% in trimestrul al doilea fata de cel precedent, pe forma bruta, si cu 11,95% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in tranzactii imobiliare (26,57%), sanatate si asistenta sociala (24,11%), hoteluri si restaurante (18,62%) si invatamant (18,60%). Scadere s-a inregistrat doar in industria extractiva, cu 10,01%.

Productivitatea muncii din industrie a scazut cu 1,1% in primul semestru

Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anunta ca productivitatea muncii din industrie a scazut cu 1,1% in primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2015

“In trimestrul II 2016, in concordanta cu evolutiile productiei industriale si efectivului de salariati din industrie, productivitatea muncii a crescut cu 2,9%, comparativ cu trimestrul anterior, dar a inregistrat o usoara scadere fata de trimestrul corespunzator din anul 2015 (-0,2%). La nivelul primului semestru al acestui an, productivitatea muncii a scazut comparativ cu acelasi semestru al anului 2015 (-1,1%)”, se arata in document.

Potrivit sursei citate, in trimestrul al treilea al anului curent, agentii economici se prognozau o scadere de 0,5% a productivitatii muncii fata de trimestrul corespunzator al anului 2015, iar fata de al doilea trimestru din anul 2016 de 1,1%.

Conform CNP, in primele noua luni se estimeaza o scadere de circa 1% a productivitatii muncii comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015.

Numarul de salariati a crescut

In trimestrul II 2016, numarul mediu de salariati si-a continuat trendul ascendent inregistrand o crestere de 2,1% fata de trimestrul corespunzator din anul anterior, iar fata de trimestrul precedent cresterea a fost de numai 0,1%. In aceste conditii, la nivelul semestrului I 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, numarul mediu de salariati a crescut cu 2,3%.

La nivelul semestrului I 2016, ramurile in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale numarului mediu de salariati au fost: alte activitati extractive (15,7%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie (14,9%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (11,0%) si fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (10,6%).

In trimestrul II 2016, costul unitar cu forta de munca in industrie a crescut cu 4,0% fata de trimestrul anterior si cu 8,6% fata de trimestrul corespunzator din anul 2015. La nivelul semestrului I 2016, cresterea inregistrata a fost de 8,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015.