Investitorii straini propun ca majorarea salariului minim sa se faca in raport cu productivitatea, nu prin lege: "Nu putem creste mai intai salariile si sa speram ca restul va urma”
Lei, bani
Evolutia salariului minim in Romania ar trebui corelata cu productivitatea, nu stabilita prin lege, iar productivitatea depinde de multe aspecte cum ar fi infrastructura, calitatea fortei de munca, investitii si numarul de angajati in sectoarele productive, sustine Steven van Groningen, membru in conducerea Consiliului Investitorilor Straini din Romania (FIC).
"Trebuie sa ne concentram pe cresterea productivitatii. Cand cresti productivitatea, inseamna ca produci mai mult si atunci nu va fi nicio problema sa platesti salarii mai mari. Dar oamenii care sunt blocati in trafic nu produc nimic. Cei care pierd o zi sa isi schimbe cartea de identitate sau adresa nu produc nimic. (...) Cand vorbim de potentialul Romaniei, evident ca vorbim de un PIB mult mai mare, dar acesta nu se obtine de la sine. Ai nevoie de investitii, de tehnologie, infrastructura mai buna, forta de munca bine pregatita, mai multi angajati in sectoare productive. In plus, cand privim lucrurile din punct de vedere demografic, acestea nu arata prea bine: natalitate scazuta si grad inalt de emigrare", a declarat van Groningen, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, acestea sunt problemele care trebuie rezolvate pentru a creste productivitatea. "Nu putem creste mai intai salariile si sa speram ca restul va urma", a mai spus van Groningen.
El a mentionat faptul ca, in Romania, salariul minim reprezinta 50% din cel mediu, fapt care plaseaza tara la extremele mediilor europene.
Salariul minim din Romania a fost inghetat de Guvern, in ianuarie, la 1.050 de lei, iar salariul mediu net pe tara a fost de 1.943 lei, in prima luna a anului, potrivit INS.
Salariul minim din Romania, la jumatatea celui mediu
"Cred ca ar trebui sa se analizeze daca aceasta situatie este sustenabila si nu creeaza presiune pe celelalte parti implicate. O alta intrebare la care trebuie sa raspundem este care este impactul salariului minim asupra zonelor rurale, a zonelor defavorizate. Vedem ca multi romani pleaca din tara si cauta de munca in strainatate. Are salariul minim vreo legatura cu acesta aspect: da sau nu? Ce impact va avea asupra taxarii? Sunt multe intrebari care necesita raspunsuri. Acesta este un alt exemplu care arata ca, in Romania, nu reusim sa derulam un dialog constructiv intre organizatiile patronale, pe de o parte, si sindicate de cealalta parte. (...) Din cauza faptului ca nu avem un dialog concret intre angajatori si sindicate pin CES, vedem ca ambele parti merg direct la Guvern cu propunerile lor. Nu acesta este modul in care putem rezolva problemele. Nu asa se lucreaza in democratie", a subliniat van Groningen.
La randul sau, presedintele FIC, Eric Stab, a mentionat faptul ca deciziile privind salariul minim din ultimii ani nu au avut un efect pozitiv asupra economie. "Majorarile salariului minim din ultimii ani nu s-au reflectat in cresterea productivitatii, competitivitatea tarii a scazut si, in loc sa imbunatateasca situatia unor oameni, au avut un efect invers si anume revenirea pe crestere a somajului", a explicat Stab.
In opinia sa, politicile cu privire la salariul minim trebuie adoptate cu atentie, pentru ca exista riscul ca, in special in sectoare cu salarii scazute, cum ar fi agricultura, sa scada competitivitatea si sa se piarda locuri de munca.
Mai multe despre:
#salariu minim#investitori straini
Pe acelasi subiect: