Ponta vrea sa impoziteze suplimentar salariile directorilor din companiile de stat
Premierul Victor Ponta a reluat ideea ca directorii unor companii de stat, care castiga salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitati suplimentar in conditiile in care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remunerati lunar cu doar 1.100 lei.
Ideea a fost reluata de premier in sedinta de marti a Guvernului, dupa ce a prezentat, ca exemplu, faptul ca salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica si Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunandu-le ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, ca trebuie gasita o solutie.
"Poate reusiti, domnul ministru Chitoiu si domnul ministru Nita, sa vedem ce facem cu acesti saraci de directori. Eu nu zic ca nu trebuie platiti bine, dar poate vedem de ce trebuie sa fie platiti mii de directori in felul asta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cat al dumneavoastra, care, teoretic, sunteti responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privati", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
In acest context, premierul a apreciat ca ar trebui gasita o solutie pentru impozitarea suplimentara a acestor salarii.
"E o paine foarte alba la stat, dar poate au si perfomanta cu aceasta ocazie si poate reusim sa mai impozitam intr-un fel sau altul, ca cred ca pot sa participe la efortul pe care il face toata lumea, in conditiile in care un profesor sau medic il angajam acum cu 1.100 lei, un medic rezident, si 14.000 lei, un director la.... Da, chiar cred ca suntem o tara in care nu punem valorile in ordinea corecta", a spus premierul.
Dupa aceasta declaratie, Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic, in care sunt indicate remuneratii ce ajung pana la 4.693 lei si 18.000 lei.
Premierul Victor Ponta a declarat anterior, in mai multe randuri, ca bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxati, cu o taxa de "solidaritate" de 10% aplicata asupra diferentei ce depaseste aceasta valoare, iar cu banii astfel stransi sa fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare.
Pe acelasi subiect: