In cazul aplicarii taxei doar pentru bugetarii cu salarii de peste 5.000 de lei, veniturile suplimentare s-ar cifra la circa 5 milioane de lei. Cheltuielile cu personalul prevazute in bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei. 

Sumele obtinute dintr-o astfel de taxa par nesemnificative in comparatie cu riscurile ca angajati cu pregatire mai inalta si experienta sa plece din sistemul public, mai ales ca taxa in sine ar accentua discrepantele de venituri. 

Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.  Premierul a sustinut de aceasta data ca taxa de solidaritate va fi aplicata atat angajatilor din toate institutiile publice, cat si in toate societatile la care statul este actionar unic sau majoritar. 

El a apreciat ca sumele colectate din aceasta taxa ar urma sa fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.