"In primul rand, trebuie sa-i conving nu pe partenerii liberali, ca multi dintrei ei - vorbesc de domnul Chitoiu, de ceilalti - stiu, de cei care stau pe margine si-si dau cu parerea sau scriu editoriale ca, daca am putea sa reducem altfel salariile din regii si societatile de stat, am face-o, dar nu putem dintr-un simplu motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor si, orice decid eu maine in consiliul de administratie sau in adunarea generala, a doua zi sunt dat in judecata si se castiga procesul. S-a mai intamplat si cu domnul Boc, si cu toata lumea. Singura solutie constitutionala prin care poti sa reduci in aceste domenii veniturile foarte mari este solutia impozitarii. Dar pana-i conving pe toti care nu inteleg si nu stiu aceste lucruri, nu-i nimic, am multa rabdare", a raspuns Victor Ponta intrebat de jurnalisti daca isi pastreaza intentia de a impozita veniturile persoanelor din sectorul public care depasesc 1.000 de euro.

Intrebat daca este nevoie sa-i explice aceste lucruri si co-presedintelui USL, premierul a precizat ca Antonescu a inteles "foarte bine", in schimb nu este de acord cu masura. "Daca (liberalii-n.r.) nu sunt de acord, nu o adoptam", e explicat premierul, el adaugand ca deciziile importante in USL "nu se iau cu forta, se iau discutand”.

Premierul a explicat si care sunt cauzele care-l determina sa ia in calcul introducerea "taxei de solidaritate". "Eu nu cred neaparat ca e o problema ca de ce castiga atat de multi bani, poate unii sunt eficienti, altii nu sunt eficienti, insa daca vorbim de sectorul public, diferenta uriasa dintre un director de la Romgaz sau Transgaz care castiga 14 salarii ale unui medic rezident sau diferenta, pana ieri, un fost reprezentant la CNVM sau Asigurari care castiga intr-o luna cat tot Guvernul la un loc, si sunt 27 de ministri, adica nu e un guvern foarte mic, sigur ca sunt lucruri anormale. E imposibil sa contesti acest lucru, nu poate functiona un sistem in felul asta. Nu neaparat ca castiga ei foarte mult, atat poate sistemul public in acest moment si trebuie sa existe si un tip de echitate si solidaritate. Nu pot sa cred ca un director de la Romgaz e chiar mai important decat 14 medici. N-o sa ma convinga nimeni de chestia asta", a explicat prim-ministrul, potrivit Mediafax.

Referitor la impozitarea pensiilor, Ponta a facut din nou apel la solidaritate: "Mentin ideea ca si cel care are pensie peste 1.000 de euro poate sa fie solidar cu 10% din ceea ce depaseste cu cel care are pensie, saracu', 500 de lei sau 700. Nu credeti ca pana la urma mananca tot atata mancare, plateste tot atata curent? Asta inseamna solidaritate, nu inseamna ca unul mananca de zece ori mai mult sau aprinde zece becuri in timp ce celalalt, un bec. Nu stiu daca e de stanga sau de dreapta aceasta idee, stiu ca a fost impusa de presedintele Barack Obama si sustinuta si de republicani. Eu nu cred ca sunt chiar socialisti, nici unul, nici altul."