Potrivit lui Ludovic Orban, în investiţiile în infrastructura de transport pe următorii zece ani este nevoie de cel puţin 250.000 locuri de muncă suplimentare.

"Poate fi absorbită o forţă de muncă importantă pe piaţa construcţiilor prin susţinerea unui program de investiţii fără precedent, pe care intenţionăm să-l declanşăm în următorii ani. Vă dau numai un exemplu: pentru investiţiile preconizate pe următorii zece ani pentru infrastructura de transport doar este nevoie de cel puţin 250.000 de locuri de muncă suplimentare faţă de locurile de muncă existente în domeniul construcţiilor. Sigur, luând în calcul şi programul de investiţii în domeniul infrastructurii energetice, în domeniul infrastructurii de sănătate. Reamintesc că am semnat contractele de finanţare pentru cele trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca, de asemenea, sunt proiecte şi pentru alte spitale în alte oraşe importante ale României, plus vom acorda o atenţiei deosebită investiţiilor în sănătate şi aici vor exista posibilităţi de găsire a unui loc de muncă", a declarat Ludovic Orban, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Premierul a reamintit că se află în pregătire programul de relansare economică, "de reclădire economică naţională", care va avea ca pilon principal investiţiile publice.

"Creştem masiv investiţiile publice, investiţiile în infrastructura de transport, investiţiile în infrastructura energetică, investiţiile în infrastructura de sănătate, în infrastructura de comunicaţii, în infrastructura de educaţie", a spus premierul.

Acesta a mai menţionat că pe lângă programul IMM Invest, se vor elabora mai multe programe de sprijin pentru companii.

"Suntem în pregătire pentru un program de susţinere a companiilor care nu se încadrează în IMM Invest, companii medii şi mari în care vom dezvolta instrumente de garantare şi de subvenţionare a dobânzii, pentru asigurarea capitalului de lucru şi a unor investiţii. De asemenea, vom susţine prin mecanismul ajutorului de stat investiţiile greenfield, care vor fi dezvoltate fie de companii noi, care vor să intre pe piaţa românească şi aici urmărim cu mare atenţie relocările care vor avea loc în următoarea perioada, astfel încât să atragem o parte importantă de companii care vor să se relocheze în Europa, aici, în România", a precizat Ludovic Orban.

El a mai anunţat că, în cursul zilei de luni, Comisia Europeană a aprobat o schemă de stat, care a fost adoptată de Guvernul României, de susţinere a companiilor care au în structura costurilor un cost foarte mare cu energia electrică, prin care, pentru anul 2019 şi anul 2020, s-a acceptat o reducere din certificate de CO2 de 16%.

Premierul a adăugat că sunt în pregătire pachete de susţinere a mai multor categorii de întreprinderi, prin finanţare europeană.

"Avem deja în pregătire pachete de susţinere pentru mai multe categorii de întreprinderi prin finanţare europeană, pe Măsura 21, pe Măsura 22 din cadrul Programului Operaţional Regional, din care vom realiza o supracontractare de până la un miliard de euro. De asemenea, suntem pe punctul de a disponibiliza încă un miliard de euro pentru programe de granturi pentru companii, din care o parte o să o folosim ca granturi pentru repornirea activităţii în acele domenii în care activitatea a fost întreruptă total sau parţial, iar restul să-i folosim pentru susţinerea investiţiilor realizate de aceste companii", a explicat prim-ministrul.

Orban a mai spus că se prelungeşte şomajul tehnic până la data de 1 iunie, dar numai pentru acele domenii de activitate unde încă există restricţii în desfăşurarea activităţilor economice.

Pentru celelalte activităţi, urmează să se dezvolte un mecanism de măsuri active pentru susţinerea angajării şi readucerii în activitate a angajaţilor din aceste companii care au beneficiat temporar de plata şomajului tehnic.