Raportul publicat miercuri de compania ADP arată extinderea pierderilor de locuri de muncă, care au afectat întreaga lume.

Astfel, sectorul divertismentului şi ospitalităţii a pierdut luna trecută 8,61 milioane de locuri de muncă, în comerţ, transporturi şi utilităţi au fost concediate 3,4 milioane de persoane, în sectorul construcţiilor sunt aproape 2,5 milioane de şomeri, iar în industrie - 1,7 milioane.

Şi datele pentru martie au fost revizuite în scădere, iar angajatorii privaţi au disponibilizat 149.000 de persoane, faţă de nivelul raportat anterior, de 27.000. A fost primul declin din septembrie 2017, potrivit Agerpres.

Raportul ADP vine cu două zile înainte de publicarea datelor oficiale lunare de către Departamentul american al Muncii. Economiştii se aşteaptă să fie anunţată pierderea a 21 de milioane de locuri de muncă şi rata şomajului să urce în aprilie la 16%, de la 4,4% în martie.

În primul trimestru din 2020, economia americană a înregistrat cea mai gravă contracţie de la Marea Recesiune. Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Departementul american al Comerţului, în perioada ianuarie - martie 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual.

Este vorba de cea mai importantă contracţie economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale. În plus, contracţia din perioada ianuarie - martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creştere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană.