"Aceste cresteri se inregistreaza datorita renuntarii mai multor state la restrictiile privind accesul romanilor pe piata muncii, precum Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Danemarca si partial Germania si Elvetia", se arata in raport.

In topul tarilor care au pus la dispozitie locuri de munca pentru romani s-au clasat Marea Britanie, Germania, Franta, Grecia, Cipru, Italia, SUA, Olanda, Belgia si Danemarca.

O tendinta manifestata in ultimii doi ani pe piata de recrutare pentru joburi in strainatate este orientarea catre specialisti din domeniile inginerie si tehnologie, IT&C si farma, dupa ce la nivelul anului 2008 erau cautati in special muncitori necalificati pentru domenii precum servicii clienti, turism, HoReCa si constructii.

In acelasi timp, numarul de aplicatii la anunturile pentru joburile din strainatate a crescut la peste 170.000 anul trecut, de la 90.000, in 2009.

In ceea ce priveste varsta candidatilor la un loc de munca in general, cele mai active segmente sunt tinerii sub 25 de ani (42,2%) si cei din grupa 26-35 ani (36,9%).

Pentru locurile de munca libere din strainatate cel mai mare interes a fost manifestat de romanii din Ardeal, in majoritate de la oras.

In cadrul cercetarii Myjob au fost luati in calcul peste un milion de candidati activi pe site-ul de recrutare, precum si oferta de locuri de munca a aproximativ 12.000 de companii.