"Navigatorul de pacienti este o ocupatie prezenta in tarile cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfata extrem de necesara in relatia dintre pacient si medic. In cazul bolilor grave, care pun in pericol viata pacientului, interventia navigatorului este esentiala, el facilitand accesul la informatie, la o a doua sau a treia opinie, la studii si cercetari de ultim moment. Navigatorul preia si manageriaza impactul psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emotional fiind vital pentru ca pacientul sa aiba un raspuns optim la tratament si medicatie", se mentioneaza in comunicat.

Ca urmare a obtinerii avizului favorabil al Ministerului Muncii, din data de 8 decembrie 2016, de includere a ocupatiei de navigator de pacienti in COR, vor putea fi organizate cursuri de formare a unui personal specializat in ajutarea pacientilor cronici sau oncologici, in ghidarea si intelegerea diagnosticului acestora, precum si a parcursului terapeutic.

In cadrul Asociatiei Amazonia activeaza singurul navigator practicant din Romania, Victoria Asanache, specialist care isi desfasoara de paisprezece ani activitatea in cadrul Institutul Oncologic Prof. dr. "Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti. Victoria Asanache este absolventa a "Harold P. Freeman Patient Navigation Institute USA", promotia 2008, si a indrumat pana acum peste 3.000 de pacienti.

Asociatia Amazonia a implinit, in 2016, un deceniu de existenta, iar activitatea organizatiei s-a bazat in special pe indrumarea si sustinerea pacientilor diagnosticati cu neoplasm, aflati in "Programul Navigator", singurul program de acest tip din Romania.