Cu toate ca le este aproape imposibil sa-si gaseasca un loc de munca, caci nu au experienta si nici cunostinte multe, nu sunt multi tinerii care par preocupati de viitorul lor. Putin peste 30% dintre somerii care incearca sa invete o meserie la cursurile de calificare au pana in 25 de ani.

Abia acum incepe adevarata provocare pentru tineri. Fara o specializare si in unele cazuri si fara o diploma de bacalaureat, sansele sa-si gaseasca un loc de munca sunt reduse. Statul ii incurajeaza sa urmeze astfel de cursuri, unde pot invata o meserie, in loc sa stea pe banii parintilor.

Nu sunt putini cei care se sperie atunci cand vad cat de greu se castiga un ban. Poate si din acest motiv, din cei 73.000 de tineri sub 25 de ani inscrisi la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, doar 4% par ca vor sa invete o meserie.

Restul sunt, in general, persoane care vor sa invete o meserie noua, dupa ce au ramas fara slujba. Este si cazul domnului Danut care la 40 de ani a luat-o de la zero: vrea sa devina instalator, dupa ce ani buni a lucrat ca gestionar la un depozit de piese auto.

Luna viitoare incep inca 162 de cursuri. Peste 3.000 de someri se vor specializa gratuit in meserii precum bucatar, ospatar, sudor, lucrator in comert si agent de securitate. Anul trecut, din cei aproape 37 de mii de someri care au facut cursuri de formare profesionala, doar 34% au reusit sa se angajeze dupa.