O noua meserie a fost legiferata in Romania. Deputatii au stabilit conditiile in care bonele pot lucra legal
Deputatii au adoptat, miercuri, cu 285 voturi pentru si o abtinere, o propunere legislativa care reglementeaza profesia de bona, initiata de peste 60 de parlamentari din toate partidele si care prevede ca exercitarea acestei profesii se face cu contract individual de munca sau pe PFA.
Proiectul prevede ca exercitarea profesiei de bona se face in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata, scrie Mediafax.
Profesia de bona se va exercita cu respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului, cu egalitatea de sanse si nediscriminare, asigurarea unei ingrijiri personalizate si individualizate fiecarui copil, respectarea demnitatii copilului si ascultarea opiniei copilului, tinand cont de varsta si de gradul de maturitate.
Beneficiarul serviciilor de ingrijire si supraveghere oferite de bona este copilul care necesita supraveghere si ingrijire pe timpul zilei.
Potrivit propunerii legislative, va putea exercita profesia de bona orice persoana fizica daca indeplineste conditia de a fi cetatean roman sau strain, cu domiciliul/resedinta, de regula, in aceeasi localitate cu domiciliul/resedinta copilului, cetatean strain cu drept de munca in Romania care poseda un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bona, apta din punct de vedere medical, psihologic, de a avea capacitate deplina de exercitiu, de a nu avea antecedente penale. Documentele in acest sens se reinnoiesc anual.
In desfasurarea activitatii, bona indeplineste cel putin urmatoarele atributii: ingrijirea si supravegherea copilului; hranirea copilului; acordarea primului-ajutor in caz de imbolnavire/accidentare a copilului; informarea reprezentantilor legali ai copilului cu privire la evolutia acestuia, precum si informarea de urgenta a angajatorului referitor la aparitia unor situatii deosebite cu privire la copil; insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei sau sprijinirea acestuia pentru desfasurarea unor asemenea activitati, precum si realizarea de activitati de educare si dezvoltarea de abilitati de viata.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei propuneri legislative.
Pe acelasi subiect: