Este vorba de studentul implicat, care face voluntariat sau a obtinut burse internationale. Asta, spun angajatorii, ar putea sa suplineasca foarte bine experienta si le ofera tinerilor 90% sanse de angajare, inca de la primul interviu.

David are 20 de ani si este student la Finante-Banci. Inca din anul doi isi cauta un loc de munca in domeniu, dar deocamdata se multumeste si cu un internship pe care, de altfel, l-a si obtinut la targul de job-uri. Stie ca asta ar putea fi poarta lui spre angajare. "Daca un an de zile fac practica, probabil dupa ce termin facultatea, o sa am deja un post asigurat", spune tanarul.

"Stundentii care au investit timp in facultate au posibilitatea sa se angajeze, deoarece dorim sa vedem initiativa din partea lor",
explica Ion Roca, reprezentantul unei companii.

Initiativa inseamna implicare in munca de voluntariat, burse sau participare la olimpiade. Razvan, spre exemplu, a acumulat premii la mai multe olimpiade si asta il pune in capul listei celor acceptati la internshipuri: "Ce am eu specific fata de ceilalti, am participat la olimpiade de informatica, proiecte pe cont propriu etc."

"Foarte importanti sunt cei care au participat la concursuri, care au luat premii la concursuri si au demonstrat ca sunt buni in ceea ce fac"
, noteaza Iulian Vacariu, reprezentantul unei firme.

"Companiile sunt destul de atente la selectia internilor, fiindca o mare parte din ei vor fi viitori angajati", crede si Dragos Lipan, organizatorul târgului.

Un studiu realizat la un targ de joburi arata ca 90% din companiile de IT, de pilda, ii angajeaza cei pe care i-au avut in internship. In alte industrii, procentajul scade, dar nu semnificativ.

30 de companii de renume au oferit ieri, la targul de job-uri de la Iasi, peste 1.000 de locuri de munca. Peste 5.000 de tineri au participat la interviuri.