Imagini surprinse de camerele de supraveghere instalate de parinti au adus multora procese.

Proiectul de lege care urmeaza sa fie prezentat in Parlament urmareste tocmai acest aspect. Sa le ofere siguranta parintilor ca bonele pe care le angajeaza sunt de incredere.

Preocuparea majora a parintilor care apeleaza la serviciile unei bone este aceea ca omul pe mana caruia isi lasa copilul, timp de cateva ore pe zi, sa fie capabil sa aiba grija de el si sa il ajute sa se dezvolte armonios. Orice act de violenta, psihica sau fizica, poate avea efecte asupra copilului pe termen lung.

Proiectul prevede ca bonele sa urmeze un curs de calificare de 360 de ore, care sa cuprinda lectii de prim ajutor si de psihologie. Iar cele care iau examenul vor figura in viitorul registru al bonelor, care va oferi informatii despre pregatirea lor.

Acest proiect vine la opt ani dupa ce ne-a fost cerut de Uniunea Europeana. Colaborarea intre bona si familie ar urma sa se faca in baza unui contract legal de munca, asa ca statul trebuie sa se implice in acest proiect.

Banii bonelor ar fi asadar dati de parinti, bugete locale, bugetul de stat, dar si din fonduri europene.

Estimarile arata ca am avea nevoie de 150.000 de bone profesioniste. Proiectul va fi depus saptamana viitoare la Camera Deputatilor.