La Liceul Auto din Timisoara, doar 60 de elevi dintre cei 200 vor sustine examenul de bacalaureat. Ceilalti prefera sa se angajeze pe baza unei adeverinte ca au absolvit 12 clase. Este si cazul lui Ioan Pap: vrea sa lucreze intr-un service auto si sa lase examenul pentru mai tarziu. La simulare, tanarul a luat 2 la matematica, 1,20 la romana, iar la fizica nu s-a mai prezentat.

Parintii ii sustin decizia sa invete o meserie. "Ce face cu hartia? Cati copii nu sunt care au terminat inginerie si scoli si lucra pentru 6 milioane? Ce castiga, da pe drum, pe mijloacele de transport", spune tatal lui Ioan.

"O treime din elevi opteaza pentru a sustine examenul de Bacalaureat, cea mai mare parte prefera sa urmeze scoala post liceala sau se se angajeze pe piata muncii"
, explica Alina Melic, director adjunct al Liceului Tehnologic Auto din Timisoara.

In multe orase s-au organizat centre speciale, pentru meditatii gratuite,  dar la care se prezinta cel mult 10% dintre candidatii la Bacalaureat.
 
In Timis, doar 3.000 din cei 5.000 de elevi de clasa a XII-a au venit la simularile din luna martie.. Dintre acestia, 77% nu au reusit sa obtina nici macar nota cinci, 20% au luat intre cinci si opt si numai un procent infim, de 3% au obtinut peste 8. Capitala sta ceva mai bine: in medie, 60% dintre elevi au promovat la simulare.