Desi inca nu a anuntat cand va intra oficial pe piata din Romania, retailerul german a incept deja sa introduca produsele marca proprie in magazinele Plus, pe care le-a achizitionat anul trecut.

Citeste si: Cea mai importanta tranzactie din 2010: LIDL preia reteaua de magazine Plus

In acelasi timp, compania a publicat pe site-urile de recrutare mai multe anunturi de angajare pentru sefi de magazine, sefi de vanzari sau asistenti manageri, atat pentru Bucuresti, cat si pentru mai multe orase din tara.

De exemplu, pentru functia de sef de vanzari, solicitantii trebuie sa aiba studii intr-un domeniu relevant, sa fie comunicativi, sa aiba initiativa personala si sa cunoasca limba engleza, nivel avansat. Experienta in vanzari si cunoasterea limbii germane constituie un avantaj.

Persoanele selectate vor fi formate profesional, urmand ca apoi sa aiba responsabilitati in conducerea magazinelor si in dezvoltarea angajatilor. Printre responsabilitatile noilor angajati se vor numara planificarea, organizarea, conversia si controlul activitatilor de business ale filialelor LIDL.

Pentru functia de sef de magazin, candidatul ideal este absolvent de studii comerciale - experienta profesionala reprezinta un avantaj, este comunicativ si are capacitate de conducere, are spirit de echipa si capacitati organizatorice.

Responsabilitatile sefilor de magazine constau in coordonarea echipei si planificarea schimburilor angajatilor, gestionarea marfii, derularea inventarelor sau consilierea clientilor.

Compania mai angajeaza asistenti manageri (obligatoriu cunoscatori ai limbii germane), referenti de contabilitate sau de raportare financiara sau tehnicieni, atat in Bucuresti, cat si in alte orase ale tarii.

De asemenea, anunturile postate pe site-ul companiei - www.lidl.ro se adreseaza doar vorbitorilor de limba germana.

Reprezentantii companiei evita sa dea detalii si in ceea ce priveste salariile, sustinand doar ca acestea vor fi peste medie.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) si citat de Ziarul Financiar,  salariile pe care le ofera retailerii straini care intra in 2011 pe piata locala sunt cu 20-30% mai mici decat cele pe care ar fi fost nevoiti sa le plateasca in cazul in care ar fi venit in Romania in urma cu doi sau trei ani.

Astfel, costurile cu forta de munca ale unui investitor din domeniul retailului sunt de aproximativ 8.300 de euro pe an, cu 25% mai reduse fata de 2008 (cand erau de 11.305 euro pe an), retailul inregistrand cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Cum au atras angajatii romani retaileri ca H&M si LIDL? Accepta salarii mai mici cu 30% fata de 2007!

Potrivit unor surse din piata de retail, LIDL va deschide, in acest an, cel putin 10 magazine in Bucuresti. De asemenea, retailerul va inaugura, tot in 2011, magazine la Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Turda, Timisoara, Sibiu si Brasov.

LIDL a preluat in acest an retelele de magazine de discount Plus din Romania si Bulgaria, formate din 96 de magazine, respectiv 23. Parte a grupului LIDL&Schwartz, LIDL opereaza in Romania si reteaua de hipermarketuri de discount Kaufland.