Internshipul, sansa studentilor de a intra pe piata muncii. Facultatile, obligate sa incheie contracte cu marile companii
Doar jumatate dintre studentii care termina o facultate reusesc sa patrunda pe piata muncii. Cifrele sunt alarmat de mici, daca ne gandim ca exista zeci de universitati care sunt pana la urma doar fabrici de diplome ce pun interesul lor financiar mai presus de pregatirea studentilor.
Situatia s-ar putea imbunatati insa, caci universitatile sunt obligate sa incheie contracte de internship cu firme private, prin care sa le asigure tinerilor locuri de practica pe timpul verii. Astfel, cei care fac performanta vor putea sa se angajeze chiar din timpul facultatii.
La 21 de ani, Andrei este student in anul 3 la Energetica. Il pasioneaza insa si industria auto, asa ca azi a incheiat un parteneriat de practica cu Renault. Tanarul este convins ca experienta pe care o va acumula aici ii va fi de folos in viitor.
In ultimii 3 ani, peste 400 de studenti din cadrul Politehnicii au facut practica in compania auto. O treime dintre ei au obtinut si contracte de angajare.
La targul organizat in aceste zile in cadrul Politehnicii Bucuresti au venit si firme din IT interesate sa atraga tineri dornici de o cariera in acest domeniu.
Anul trecut, Ministerul Educatiei a modificat prin ordin de ministru statutul studentului, iar una dintre prevederi obliga universitatile sa incheie internshipuri cu firme private in vederea efectuarii practicii pe timpul verii.
In stagiile de practica studentii afla exact care sunt cerintele angajatorului si se specializeaza pe acele domenii. Vor avea astfel o sansa reala sa intre pe piata muncii.
Aproape 200 de mii de tineri obtin in fiecare an o diploma de licenta, insa doar jumatate dintre ei o si folosesc pentru angajare. Statisticile spun ca statul sustine cu ajutor de somaj peste 90 de mii de tineri sub 25 de ani.
Pe acelasi subiect: