Potrivit portalului de recrutare Tjobs.ro, din cele 17.000 de oferte de angajare in strainatate, pe care agentiile de recrutare le propun celor care vor sa castige mai multi bani in afara tarii, jumatate sunt in tari care nu au liberalizat accesul la munca pentru romani si bulgari.
Astfel, angajatorii din 14 tari, care inca restrictioneaza accesul romanilor la munca, vor sa recruteze peste 8.000 de romani, carora le propun, in general, posturi pentru ingrijire copii sau pentru medici specializati si asistente medicale.
Tarile cu cele mai multe oferte de angajare sunt Marea Britanie, Germania, Italia si Franta.
Chiar daca 11 state din spatiul comunitar (Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania) si trei din
SEE ( Elvetia si Liechtenstein si Islanda,
care a anuntat recent ca ridica restrictiile de la 1 ianuarie 2012) nu si-au deschis piata muncii, acest lucru nu inseamna ca romanii nu se pot angaja.
Din contra, in Olanda, de exemplu, in ciuda refuzului autoritatilor de a ridica restrictiile, angajatorii au recunoscut ca au mare nevoie de romani si vin cu oferte de angajare.
Pentru a putea lucra intr-o tara care nu a liberalizat accesul pe piata muncii, romanii au nevoie de un permis de munca, pe care de cele mai multe ori il obtine angajatorul, iar angajarile se fac in limita unor cote anuale stabilite de autoritati si care variaza de la o tara la alta.
In acelasi timp, o alta conditie pentru angajarea romanilor este aceea ca, in unele tari, cetatenii din vechile state membre au prioritate si angajatorul trebuie sa demonstreze ca a incercat sa recruteze mai intai din celelalte tari membre, in afara Romaniei si Bulgariei.
Dar principala conditie pentru angajarea intr-o tara cu restrictii este obtinerea unui contract de munca inainte de a pleca din Romania si stabilirea unei legaturi cu angajatorul.
Cine are cele mai multe sanse sa se angajeze in strainatate
In cele 13 tari cu restrictii se cauta atat muncitori romani cu studii superioare si calificari, cat si persoane interesate de contractele de munca sezoniere si de muncile necalificate.
De exemplu, doamnele si domnisoarele care ofera servicii de au pair/ingrijire copii (1.373 de joburi), alaturi de medicii specialisti si de asistentele medicale (1.366 de joburi), sunt cei mai cautati muncitori romani in tarile cu restrictii din tarile UE/SEE, cu oferte care depasesc 1.300 de locuri de munca pentru fiecare domeniu.
Se mai cauta personal pentru munca in hoteluri, turism si restaurante (1.542 de joburi), precum si romani cu experienta in ingrijirea batranilor si a persoanelor cu dizabilitati (688 de joburi). Si cuplurile pot lua in considerare aceste oferte de angajare.
Tarile cu cea mai bogata oferta de angajare
Cele mai multe anunturi de angajare pentru romani vin din partea Marii Britanii, cu aproape 3.500 de locuri de munca, in domenii precum au pair/babysitter/ingrijire copii (1.112 de anunturi), hoteluri/turism (686), personal medical si sanitar (619), ingrijire batrani/asistenta sociala (220) sau restaurante/catering (225).
Germania propune 1.257 de joburi pentru personal medical si sanitar (317), restaurante/catering (213), transporturi feroviare/navale/aeriene (150) sau constructii si amenajari (132).
In Italia pot pleca la munca 790 de persoane ca hostess (180), ingrijitori batrani/asistenti sociali (150) , personal medical si sanitar (120).
Franta propune 695 de pozitii vacante pentru personal medical si sanitar (177), constructii/amenajari (105), au pair/babysitter/ingrijire copii (100), restaurante/catering (109).
In Austria romanii pot munci pe 526 de pozitii diferite, respectiv personal medical si sanitar (118), ingrijire batrani/asistenta sociala (180), curatenie/intretinere/menaj (103).
Spania vine cu o oferta de 385 de locuri de munca pentru romani, in Belgia se pot angaja 217 romani, in Elvetia 198, iar in Olanda, 195. Norvegia propune, de asemenea, 179 de joburi, iar Malta, 120.
Cum va redactati CV-ul pentru a fi recrutat
30 de secunde, acesta este timpul maxim pe care un recrutor il acorda fiecarui CV care ii trece mana. De aceea, pentru a fi sigur ca veti fi contactat de agentia de recrutare si vi se va propune un job, CV-ul trebuie sa contina cateva elemente obligatorii care sa atraga atentia. Primele lucruri pe care agentiile de recrutare le cauta in CV-ul dumneavoastra sunt limbile straine cunoacute, nivelul studiilor si certificarile si calificarile pe care le detineti.
In ceea ce priveste experiența profesionala, incercați sa descrieți cu cat mai multe amanunte in ce a constat fiecare dintre activitațile pe care le-ati facut inainte. Puneti accent, in primul rand, pe rezultatele obtinute de-a lungul carierei. Iar daca nu aveti experienta, puneti accent pe activitatile extrascolare sau universitare din timpul facultatii.
Precizati clar in CV ce fel de job va doriti şi care sunt calitatile dumneavoastra. Actualizati-va in permanenta informatiile despre ultimele calificari si diplome obtinute sau ultimul loc de munca si nu uitati ca toate datele din CV sunt intotdeauna verificate, iar orice informatie neclara sau neadevarata va poate elimina din cursa pentru locul de munca.