Surse oficiale au declarat ca aceste masuri au fost aprobate prin ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de marti a Guvernului. 

Reducere numarului de posturi in conducerea ASF este operata la doar o luna de la infiintarea institutiei. 

"Saptamana aceasta vom avea o ordonanta de urgenta, o sa reducem numarul de membri, de la 19 la 11, este clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo, si o sa impozitam cu 85% salariile compensatorii pe care ei si le-au dat tot lor", a spus Ponta, in sedinta de guvern. 

El a afirmat ca au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de cate 230.000 euro net, pentru trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro si Daniela Popa, fiind inregistrate si alte astfel de cereri. 

"Cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu, dupa care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros este un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici. Am inteles, e bine sa fie platiti bine, dar totusi salariul din martie de 25.600 euro pentru presedintele de la Asigurari, de exemplu, cred ca e exagerat si ca, daca sunt atat de performanti acesti oameni, isi vor gasi in zona privata unde sa lucreze si unde, bineinteles, nu o sa-i plateasca nimeni cu atat", a afirmat seful Guvernului. 

Ministrul Finantelor a anuntat, luni, ca Guvernul va aproba, marti, o ordonanta de urgenta pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii incasate de cei care au facut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Vom promova un act normativ de rangul ordonantei de urgenta pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au interupt mandatul in consiliul de supraveghere la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private", a afirmat ministrul finantelor, Daniel Chitoiu, dupa ce a fost intrebat de jurnalisti ce fel de act normativ va fi promovat marti in sedinta de Guvern pentru impozitarea salariilor compensatorii. 

El a precizat ca impozitarea va fi de 85%, la fel ca taxarea drepturilor litigioase, transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat ASF, aratand ca nu este vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros". 

"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de euro dupa ce ai luat 20-30.000 de euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta. 

Autoritatea de Supraveghere Financiara si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).  Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari.

Potrivit declaratiilor facute de premierul Ponta, fostul prese­dintele Daniel Tudor al CSA castiga 188.000 lei pe luna (40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al CNVM - 80.000 lei pe luna (18.000 euro), iar Marian Sarbu, fostul sef al CSSPP , 14.000 euro.  In prezent, Tudor ocupa functia de vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Sarbu este membru neexecutiv la ASF. 

Luand in calcul aceste cifre, rezulta ca fostul presedinte al CNVM Carmen Negoita ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, in timp ce fostii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.  Personalul ASF nu este platit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanteaza.  Salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate in ASF, pana la 9 salarii in cazul CNVM sau pana la 19 salarii in cazul CSA, au fost platite de catre fostele institutii conform contractelor incheiate la inceputul mandatelor cu acestea. 

ASF este condusa de Radu Rusa­nu, care primeste un salariu de 14.000 de euro pe luna.  Salariul prim-vicepre­sedintelui Daniel Daianu este de 95% din cel al presedintelui, iar cei trei vicepresedinti au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui.  Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare cate 3.600 euro pe luna.