Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a intalnit joi cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, care au cerut informatii actualizate privind stadiul procesului de privatizare a SNTFM CFR Marfa SA si situatia arieratelor, relateaza Mediafax.
 
"Ministrul Dan Sova a prezentat oficialilor faptul ca in data de 28 martie 2014, conform angajamentului catre FMI, Consiliul de Administratie al CFR Marfa a demarat procedurile de disponibilizare a unui numar de 2.500 de salariati. De asemenea, ca masuri pentru reducerea arieratelor, pana la sfarsitul lunii martie au fost compensate creantele CET-urilor in suma de 87,4 milioane lei, a fost casat si valorificat materialul rulant si iesit din exploatare, au fost incheiate contracte noi si au incetat prestatiile catre clientii care au arierate la CFR Marfa. Ministrul Dan Sova a supus atentiei reprezentantilor organismelor financiare internationale faptul ca, la ora actuala, CFR Marfa nu inregistreaza arierate la bugetul general consolidat si nici la furnizorii de energie", se arata intr-un comunicat al institutiei.
 
Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa, cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic.
 
Potrivit proiectului bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014, CFR Marfa va renunta la 2.500 de angajati in acest an, estimand ca in cadrul companiei vor mai ramane 6.376 de salariati. Documentul lansat in noiembrie prevede cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei.
 
Ministrul Transporturilor a adus in atentie, in cadrul intalnirii de joi, si situatia restructurarii CFR Calatori.

"In data de 18 martie 2014, CFR Calatori a platit furnizorii de energie electrica ai CNCF CFR SA, diminuandu-se astfel datoria catre companie. De asemenea, arieratele catre CNCF CFR SA vor fi diminuate pana la data de 15 aprilie, CFR Calatori urmand sa le plateasca din cea de-a doua transa a imprumutului acordat prin Ordonanta 8/2013", a declarat Sova, citat in comunicat.