Dovada pentru faptul ca romanii se inghesuie pentru un loc de munca in strainatate sunt si datele centralizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care arata ca numarul celor plecati prin intermediul agentiei in 2010 are toate sansele sa-l depaseasca pe cel din 2009, pana la finele anului.
Astfel, daca in 2009, agentia a intermediat 110.000 de angajari in strainatate, din ianuarie pana in septembrie prin ANOFM plecasera aproape 102.000 de lucratori romani, iar recrutarile continua pana la finele anului.
Spre comparatie, inainte de 2008, numarul celor care plecau prin agentie nu depasea 80.000 de persoane.
Cei mai multi romani care s-au angajat in acest an prin ANOFM si-au gasit un loc de munca in Germania – peste 100.000, tara cu care Romania are incheiat un acord de intermediere de lucratori sezonieri. De aceea, majoritatea s-au angajat in agricultura, dar si in hoteluri si restaurante, in industrie, servicii sau pentru menaj.
Salariile castigate in Germania de lucratorii romani s-au incadrat intre 800 si 1.100 de euro, in agricultura, 800 si 1.500 de euro in hoteluri si restaurante, intre 1.000 si 1.330 de euro, pentru menaj sau peste 1.500 de euro in industrie.
Agentia de stat a mai intermediat in acest an si angajari in Elvetia sau Franta. Si desi numarul a fost cu mult mai mic decat in Germania, in cele doua tari s-au platit cele mai mari salarii. In Elvetia, de exemplu, salariul in sanatate si asistenta sociala a depasit 4.000 de euro, in timp ce in industrie si marketing, castigurile s-au incadrat intre 2.700 si peste 3.800 de euro.
Pe langa cei peste 100.000 de romani plecati in baza acordurilor bilaterale de schimb de forta de munca, prin ANOFM s-au mai obtinut contracte si prin reteaua europeana de recrutare EURES. Numarul celor care au plecat prin EURES nu se stie exact, pentru ca cei care pleaca nu sunt obligati sa anunte agentia ca s-au angajat.
Dupa primele trei trimestre, ANOFM avea date referitoare la peste 1.300 de persoane care isi gasisera un loc de munca prin reteaua europeana, fata de 950 de persoane, pe intreg anul 2009.
Daca ne uitam spre firmele private de plasare de forta de munca in strainatate, in prezent sunt disponibile pentru romani peste 20.000 de locuri de munca, cele mai multe pentru personal medical, in special in Marea Britanie. Romanii mai au la dispozitie locuri de munca in hoteluri si restaurante, in industrie sau in agricultura, in tari precum Grecia, Cipru, Italia sau Franta.
In ceea ce priveste salariile, daca in Romania medicii si asistentele de la stat sunt printre angajatii cel mai prost platiti, in strainatate pot castiga si de 20 de ori salariul din tara. Astfel, medicii specializati, cu experienta, sunt la mare cautare in tari precum Franta, Suedia, Germania sau Marea Britanie si Irlanda, iar oferta salariala depaseste de cele mai multe ori 4.500-5.000 de euro.
Pe vasele de croaziera, salariile pentru barmani, bucatari, chelneri sau cameriste variaza intre 600 si 1.200 de euro, in timp ce lucratorii necalificati se pot angaja in agricultura in Cipru, Spania sau Grecia unde salariile variaza intre 600 si 800 de euro. In fermele de animale sau in abatoare, in Irlanda si Germania, salariile se incadreaza intre 1.200 si 1600 de euro.