La periferia orasului Milano il gasim pe Cosmin Parvulet care ridica astazi de la posta 100 de euro, bani trimisi de la Targu Jiu de mama sa.

Omul a plecat la munca acum trei ani si i-a fost bine, insa de cand s-au stricat apele in Italia a ajuns la mila alor lui.

Altii primesc putin cate putin din banii pe care tot ei i-au expediat in tara atunci cand le-a fost bine. Daca au fost strangatori se bucura, daca nu, mor de foame.

Situatia este la fel de disperata si in Spania, Moldova, Ucraina sau Germania, tari in care lucreaza destui romani. De obicei rudele mai tinere ii ajuta financiar.

Disperati sunt si cei care nu si-au pierdut inca locul de munca. Acestia isi sprijina in continuare familia, dar cu cel mult  250-300 de euro, o data.

Asa se face ca in primele sase luni, au intrat in tara 1,8 miliarde de euro. Cu 300 de milioane sub ce se intampla in aceeasi perioada a anului trecut.

Faptul ca romanii au facut mai putine economii era de asteptat, din moment ce somajul din Italia si Spania, destinatiile preferate, a crescut la 20%, respectiv 9%.

In plus, multi din concetatenii nostri accepta slujbe la negru, mai prost platite. Iar asta inseamna scaderea puterii de cumparare pentru rudele din tara, dar si un risc de depreciere a cursului valutar, care ani la rand a fost sustinut cu banii de afara.