Cele mai multe joburi disponibile in SUA sunt pentru studenti, prin programele work and travel, majoritatea locurilor de munca fiind in hoteluri sau restaurante, in statiunile turistice.

De exemplu, prin intermediul unui astfel de program te poti angaja sa faci curatenie in restaurante, pentru un salariu care variaza intre 1.400 si 1.600 de dolari. Pentru banii astia muncesti 10 ore pe zi, cinci zile pe saptamana, dar pe langa salariu mai poti castiga si bacsisuri.

Pentru a fi angajat nu trebuie decat sa stii foarte bine limba engleza, sa faci ce-ti cere seful si sa fii amabil cu clientii. Daca ai mai fost angajat in SUA, printr-un contract sezonier, ai mai multe sanse la angajare.

Daca esti student sau absolvent al unei facultati de stiinte agricole sau de medicina veterinara, poti face un stagiu platit de internship in Minnesota sau Dakota de Nord. Poti castiga intre 800 si 1.000 de dolari pe luna, la care se adauga cazarea si masa gratuite. In cadrul acestui program vei participa la o specializare platita in domeniile pe care le-ai studiat.

Programul se adreseaza persoanelor intre 20 si 30 de ani, necasatorite, studenti sau tineri fermieri care activeaza in acest domeniu de maxim cinci ani si care vor sa se specializeze.

Daca iti plac copiii, poti aplica pentru un post de bona, intr-o familie de americani. Avantajele jobului sunt ca ai cazarea si masa asigurate, ai doua saptamani de vacanta platite de familia la care lucrezi, ai asigurare medicala, iar salariul ajunge undeva la aproape 200 de dolari pe saptamana. Indatoririle tale sunt sa ai grija de copii, sa-i ajuti la teme, sa-i pregatesti pentru scoala si sa participi cu ei la diferite activitati sportive. Pentru a fi angajat trebuie sa ai intre 18 si 26 de ani, sa fi terminat macar liceul si sa stii limba engleza la nivel mediu.

Tot prin programe de internship, de training sau work and travel te mai poti angaja in horticultura, ca receptioner la hotel sau ca specialist in IT, pentru salarii care variaza intre 800 si 1.400 de dolari.

De ce fel de viza ai nevoie si cat te costa?

In general, majoritatea firmelor care intermediaza aceste plecari la munca in SUA se ocupa si de procurarea vizei de care ai nevoie.

Pentru contractele de munca sezoniera, cea mai potrivita viza este H1B, care este valabila trei ani, cu posibilitatea de a o extinde sau cu posibilitatea dea obtine cartea verde, la recomandarea angajatorului.

Persoana care solicita o astfel de viza trebuie sa gaseasca un angajator care sa dovedeasca faptul ca pentru acel job nu a gasit un lucrator american cu aceeasi pregatire. Acest tip de viza se elibreaza, in general specialistilor, cum ar fi ingineri, cercetatori, programatori, analisti, consultanti in domeniul managementului, jurnalisti sau contabili, care au cel putin o diploma universitara sau echivalentul acesteia.

Viza H2B este valabila pana la un an, cu posibilitatea de prelungire, cu aprobarea guvernului american. Cu o astfel de viza se pot angaja in SUA muncitori calificati sau necalificati in domenii precum educatie, constructii, ingrijire medicala, gradinarit, prelucrarea lemnului, alimentatie, restaurante sau industria hoteliera.

In ceea ce priveste taxele pentru o viza pentru America, acestea au fost majorate incepand cu 4 iunie. Astfel, pentru o viza B1 sau B2 (pentru turism sau afaceri) taxa este de 140 de dolari, pentru una E (de investitor) trebuie sa platesti 390 de dolari, iar pentru una F (pentru studenti), taxa este de 140 de dolari. Taxa pentru viza H (pentru munca temporara), cea pentru artisti sau sportivi sau cea pentru angajatii religios costa 150 de dolari, in timp ce cea pentru jurnalisti costa 140 de dolari.

Mai multe informatii despre tipurile de vize pentru America si despre modalitatea de acordare poti gasi pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti.