Institutiile Uniunii Europene fac recrutari periodice prin intermediul Oficiului European pentru Selectia de Personal (European Personnel Selection Office - EPSO), unele joburi adresandu-se in special vorbitorilor de limba romana.

Daca vrei sa aplici pentru una dintre pozitiile disponibile trebuie sa parcurgi mai multe etape care, multora, li se par imposibil de trecut.

Cat de dificil este procesul si care sunt sansele sa obtii un job intr-o institutie a Uniunii Europene? Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa treci de toate etapele selectiei? Ce joburi mai sunt disponibile in acest moment?

Ce spune Alin Ghizasan, manager de proiecte in cadrul Euroconcurs, invitat la videochatul incont.ro:

- EPSO anunta ce fel de pozitii cauta, daca sunt economisti, avocati, lingvisti etc.

- Ei fac o planificare anuala, anuntata in decembrie, se stie de la inceputul anului care sunt pozitiile pe care le urmaresc.

- La datele anuntate se trimite comunicatul oficial in care se vede ce fel de pozitii sunt cautate.

- Urmeaza perioada de online registration.

- Conditie - trebuie sa cunosti foarte bine engleza, franceza sau germana, limbi in care se completeaza contul pe site-ul EPSO.

- Dupa aceasta inregistrare se face aplicarea propriu-zisa.

- In cadrul aceleiasi competitii, nu poti aplica decat pentru un singur post.

- Varsta nu este un criteriu, poate participa oricine.

- Primul criteriu este sa fii cetatean al unei tari a UE.

- Sa nu avem probleme cu dosare penale, condamnari definitive, dar nu se verifica, nu se cere cazier, la angajare se da o declaratie pe propire raspundere.

- Sa fii vorbitorul uneia dintre cele trei limbi: engleza, franceza sau germana.

- Procesul dureaza intre 5 si 9 luni, depinde de competitie.

- Salariul minim este de 2.400 de euro brut, la care se adauga cateva beneficii sau sporuri, daca te duci cu familia, daca ai copii, si se ajunge undeva la 17.000 de euro pe luna.

- Cazare ti se ofera, sprijin financiar pentru chirie, este mai mare la inceput si scade proportional cu timpul petrecut acolo.

- Se acorda bani pentru copii, pentru plata gradinitiei.

- Ei isi cauta oameni perseverenti, urmaresc daca oamenii respectivi au mai participat si la alte competitii.

- Cauta oameni proactivi, dornici sa invete.

- Partea de entry nu cere experienta, si un absolvent poate participa sau studenti in anul al treilea de facultate. Daca trec de preselectie pot merge mai departe.

- Sunt chemate 36 de persoane intr-o zi si trec prin 4 probe, se evalueaza individual de persoane diferite si la final se confrunta evaluarile.

- In faza initiala sunt niste teste la care candidatii sunt pusi sa raspunda cum s-ar comporta ei intr-o anumita situatie si ii intereseaza sa si faca ceea ce spun ca stiu sa faca.

Calendarul competitiilor:

- martie-aprilie - administratie publica europeana, comunicare, drept

- iunie-iulie - ligvisti, traducatori

- noiembrie-decembrie - asistenti - cea mai mare competitie cu cel mai mare numar de aplicanti este cea a secretariatului, unde se pot inscrie oricine, fara facultate, dar trebuie sa aiba experienta de trei ani.

- Una dintre conditii este ca studiile superioare sa fie relevante pentru pozitia pentru care candideaza.

- De exemplu, daca vrei sa te angajezi in domeniul financiar, trebuia sa fi terminat finante.

- sunt competitii in care sunt incluse cateva limbi - cele din est, dar nu sunt exclusi cetatenii danezi, de exemplu, vorbitori de limba romana.

- Pana in acest an nu puteau candida decat romani, de anul acesta poate candida oricine cunoaste limba romana.

- Masterul conteaza si nu prea, ii intereseaza ca acea persoana sa aiba o diploma de absolvire a unei facultati si daca trece de toate etapele poate fi angajat.

- Dupa procesul de selectie se poate trece pe lista de rezerva, persoane care sunt testate, de pe care fiecare directorat face oferta celor care sunt pe lista.

- Persoana care primeste oferta o poate si refuza, dar daca trece un an de zile, trebuie reluat procesul de selectie.

- Exista si posibilitatea ca o persoana care este pe lista de rezerva sa nu primeasca o oferta, in acest caz trebuie ca acea persoana sa ia legatura cu EPSO, sa vada ce se intampla, pentru ca este posibil ca si acesta sa fie un test.

- Tinerii absolventi sunt preferati pentru ca se lucreaza mai usor cu cineva de 25 de ani, fata de o persoana de 55 de ani. Asta nu inseamna ca cineva care este mai in varsta nu se poate angaja.

- Paradoxal, se angajeaza mai frecvent persoanele in varsta, pentru ca sunt mai perseverente, isi fac un plan de pregatire, tinerii vor sa se intample totul acum.