Ce trebuie sa faci ca sa inveti sau sa te angajezi in Uniunea Europeana
Te-ai hotarat sa muncesti in strainatate si te intrebi care este cea mai sigura modalitate de a pleca, fara sa ai surprize neplacute in tara de destinatie? Vrei sa-ti gasesti o bursa sau o oferta de studii intr-o tara europeana? Primul lucru care iti vine in minte este sa dai o cautare pe internet. Este punctul de la care poti porni, dar ce sa alegi din multitudinea de rezultate afisate de motorul de cautare?
Pe langa alte facilitate la toate nivelurile, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat pentru cetateni circulatie libera in oricare dintre statele membre si, mai ales, accesul mai mult sau mai putin liber (din cauza restrictiilor impuse de unele state) la un loc de munca in comunitate.
Si daca inainte de 2007, cea mai folosita metoda de a pleca la munca in strainatate erau retelele informale, adica prin rude si cunostinte care erau deja acolo, dupa intrarea in UE modalitatile si intrumentele de cautare a unui job intr-o tara comunitara s-au inmultit.
La o simpla cautare pe internet, ofertele de munca sau de studii in tarile europene sunt nenumarate. Dar si povestile unor romani care au fost inselati si care s-au trezit fara job intr-o tara straina sunt, din pacate, la fel de multe.
Cea mai sigura metoda de recrutare, care contine oferta cea mai bogata de locuri de munca din UE este portalul european EURES. Site care, pe langa informatii despre conditiile de munca si costurile vietii din toate cele 27 de state europene sau recomandari legislative din domeniul angajarilor, reuneste si cea mai bogata oferta de joburi vacante la nivel european.
Pe scurt, orice angajator din oricare stat UE, care vrea sa recruteze angajati din alte state membre, fie posteaza anunturile pe EURES, asteptand sa fie contactat de cei in cautarea unui loc de munca, fie cauta el printre CV-urile depuse de solicitantii unui loc de munca in Uniune. In prezent, pe portalul EURES sunt inregistrate aproape 22.000 de firme care fac recrutari la nivelul UE si aproximativ 500.000 de solicitanti pentru un loc de munca.
Dupa ce ti-ai facut in prealabil un cont si ti-ai postat CV-ul, ai posibilitatea sa navighezi pe site, sa vezi oferta de joburi si sa iei legatura cu angajatorii pentru care ai vrea sa lucrezi. Te vei descurca foarte simplu, avand in vedere ca paginile portalului sunt traduse in limba romana, dar ar fi de preferat sa stii macar limba engleza, daca vrei sa te angajezi in strainatate.
Pe EURES mai gasesti informatii si despre serviciile publice de ocupare din statele UE, ceea ce-ti va permite sa afli care sunt joburile vacante in fiecare dintre ele si, mai ales, care sunt drepturile legale pe care le ai daca te angajezi in alta tara.
Site-urile serviciilor nationale de ocupare vor fi mai greu de accesat, insa, putine dintre ele fiind traduse si in limba engleza, majoritatea fiind in limba nationala.
EURES are si o pagina speciala, dedicata firmelor care cauta cu precadere sa angajeze romani, pagina care este gazduita de site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si pe care o poti accesa AICI.
Pe langa portalul de locuri de munca, autoritatile comunitare au dezvoltat si o retea asemanatoare pentru cei care vor sa obtina o bursa sau care vor, pur si simplu, sa invete intr-o tara din Europa. Portalul PLOTEUS reuneste oferte de studii si posibilitati de formare disponibile in intreaga Uniune Europeana.
Site-ul contine legaturi cu paginile de internet ale universitatilor si institutiilor de invatamant superior sau baze de date cu scoli si cursuri de formare profesionala si educatia adultilor.
De pe acest portal vei afla si tot ce trebuie sa stii despre sistemele de invatamant din alte state membre, precum si care sunt costurile de subzitenta, taxele de studii, de cazare sau care este cadrul legislativ din tarile UE la capitolul educatie.
De asemenea, pe site, gasesti toate programele de schimb si burse (Erasmus, Leonardo da Vinci, Tempus) disponibile in tarile europene, date de contact, proceduri de candidatura.
Asadar, daca te-ai decis sa te muti in strainatate, cele doua recomandari sunt un punct de plecare. Nu sunt singurele, dar la nivel european sunt printre cele mai sigure. Mult succes!
Pe acelasi subiect: