Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoaie, intentia medicilor romani de a pleca la munca intr-o tara europeana se mentine si in acest an, peste 60% dintre ei dorindu-si acest lucru.

De altfel, numai anul trecut, peste 2.000 de medici au plecat in strainatate, totalul ajungand undeva la 6.000 de persoane in ultimii trei ani. Si asta in conditiile in care in CMR mai sunt inscrisi putin peste 40.000 de medici, fara a lua in calcul rezidentii si pensionarii.

“In Franta se inregistreaza cel mai mare numar de medici romani, ultima statistica aratand ca 40% dintre medicii straini din aceasta tara sunt romani. In Franta accesul si integrarea se fac mai usor, pentru ca cele doua limbi se aseamana foarte mult, iar scoala romaneasca de medicina s-a inspirit foarte mult din cea franceza”, a explicat, pentru incont.ro, Vasile Astarastoaie.

Unde poti sa te angajezi in UE si cat poti sa castigi?

Nu numai Franta poate deveni pentru medicii romani tara in care sunt platiti la adevarata lor valoare. Germania, Danemarca, Marea Britanie sau Belgia cauta, de asemenea, medici romani, de diferite spacializari, pentru salarii care pot depasi 8.700 de euro pe luna.

Astfel, potrivit portalului de locuri de munca in strainatate Tjobs, oferta de joburi in domeniul medical se ridica la aproximativ 5.000, pentru medici de diferite specializari. In Marea Britanie, de exemplu, salariul poate depasi 6.000 de euro pe luna, in timp ce in Germania si Italia, salariile variaza intre 3.500 si 5.000 de euro pe luna.

Angajatorii straini cauta personal medical din Romania si prin intermediul portalului european de recrutare EURES. Aici medicii romanii isi pot gasi de lucru in Danemarca, pentru salarii cuprinse intre 6.500 si 8.700 de euro pe luna.

Medicii rezidenti specializati in psihiatrie si neurologie au, de asemenea, la dispozitie locuri de munca in Germania, salariul lunar depasind 3.600 de euro.

Presedintele CMR a explicat, pentru incont.ro, ca media salariilor in tarile din Vest este de 5.500 de euro, dar ca un medic bun, cu o specializare in neurochirurgie sau cardiologie, poate ajunge la un venit lunar cuprins intre 20.000 si 40.000 de euro.

Ce trebuie sa faci pentru a te angaja in alta tara?

Potrivit lui Vasile Astarastoaie, pentru a putea aplica pentru un job in afara tarii, un medic roman trebuie sa obtina de la Colegiul Medicilor doua documente.

Unul dintre acte certifica studiile pe care le are medicul respectiv, competentele sau sanctiunile pe care le-a avut in timpul profesarii meseriei. Al doilea document este eliberat de Ministerul Sanatatii si atesta faptul ca persoana in cauza este absolventa a unei facultati de medicina. Aceste doua documente ii deschid calea catre orice tara din UE”, a spus presedintele CMR.

O conditie de baza este si cunoasterea limbii din tara in care se angajeaza sau, un unele cazuri, macar cunoasterea limbii engleze. In unele situatii se fac cursuri intensive de invatare a limbii dupa angajare.

In cazul medicilor si a personalului medical, in general, experienta profesionala este obligatorie. Daca solicitantii au specializari mai rare, ca de exemplu neurochirurgie, cardiologie sau medic anestezist, salariile sunt considerabil mai mari.

Potrivit lui Vasile Astarastoaie, salariul mediu al medicilor in Romania este de aproximativ 500 de euro, in timp ce in tarile UE acesta este de zece ori mai mare.

In cazul medicilor rezidenti, in Romania, salariul porneste de la 900 de lei si poate ajunge la 1.700 de lei, in cazul celor care se specializeaza in medicina legala, dar media este de 1.300 de lei. Cel mai mic salariu pentru un medic rezident in tarile europene este de 1.300 de euro.