Companiile se confruntă în continuare cu o lipsă de angajați, dar puține sunt dispuse să ofere salarii mai mari. Care sunt pozițiile cel mai greu de ocupat
Interviu de angajare, joburi, recrutare
Lipsa resurselor umane continuă să fie o problemă pentru angajatori, însă puțini sunt dispuși să ofere salari mai mari pentru a atrage angajații de care au nevoie.
Companiile sunt nevoite să acopere cu 15% mai multe poziții noi în ultimul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018.
Cu toate acestea, nu sunt dispuse să atragă candidați cu salarii mai mari sau oferă pachete salariale cu doar 5% mai generoase, arată datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs în rândul companiilor.
Mai exact, unu din patru angajatori care continuă recrutările în perioada următoare oferă pachete salariale neschimbate față de finalul anului trecut, iar unu din doi a crescut oferta salarială cu până la 5% în speranța de a atrage candidați pentru pozițiile noi.
Aproximativ 18% dintre companii susțin că ofertele lor salariale vor fi cu 5-10% mai mari și doar 6,5% estimează o creștere între 10% și 20% a pachetelor salariale pentru pozițiile deschise în ultimul trimestru. Comparativ, 18% dintre angajatori erau dispuși în aceeași perioadă a anului trecut să ofere pachete salariale cu 10%-20% mai generoase pentru pozițiile noi.
Ce angajați se caută
Mai mult de jumătate dintre angajatori spun că dezvoltarea business-ului este principalul motor pentru recrutările din ultimul trimestru. Alți 28,6% caută oameni pentru a compensa plecările din companie de pe parcursul anului, în timp ce aproape doi din zece angajatori au nevoie de noi angajați pentru a compensa deficitul general de personal.
Astfel, șapte din zece companii participante la sondajul BestJobs estimează că până la finalul anului vor deschide până la 10 poziții noi, 14,3% afirmă că vor avea între 11 și 20 de poziții de acoperit, iar unul din zece angajatori va deschide peste 20 de noi poziții. Pentru fiecare poziție, jumătate dintre companii vor recruta un singur angajat, iar patru din zece vor recruta între 2 și 5 angajați.
Peste jumătate din noile poziții (54%) vor fi pentru muncitori calificați și necalificați, iar restul de 46% sunt pentru angajați de birou (white collars). Vânzările rămân domeniul cu cea mai mare cerere de angajare (36%), urmate de inginerie (27%), IT (24,7%), producție (23,4%), logistică (20,8%), administrativ (19,5%), financiar-contabil (13%), customer service (11,7%), marketing și comunicare (11,6%), business development (10,4%).
Pozițiile cel mai greu de ocupat
De altfel, în opinia angajatorilor, pozițiile cel mai greu de ocupat până la finele anului vor fi cele de ingineri de diferite specializări, muncitori calificați și necalificați, precum și specialiști în IT, vânzări și marketing. Nivelul de experiență cel mai solicitat rămâne cel mediu, de 2-5 ani.
Pentru fiecare poziție deschisă, cei mai mulți dintre angajatori, respectiv șase din zece, estimează că vor primi între 10 și 50 de CV-uri, iar aproape trei din zece consideră că vor primi mai puțin de 10 CV-uri. Pe lângă salariul oferit, care este cel mai important factor în atragerea candidaților valoroși, angajatorii consideră că mediul de lucru este al doilea factor important pentru talente, apoi echipa.
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 19 august - 16 septembrie, pe un eșantion de 280 companii mici, medii și mari din România.
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu o experiență de peste 18 ani în domeniu. Cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate, BestJobs creează conexiuni între toți cei care vor să găsească un job mai bun și angajatorii care caută noi talente.
Recent, portalul de recrutare online a lansat serviciul de recrutare pentru perioade scurte, prin care utilizatorii au posibilitatea să experimenteze mai multe joburi și să nu mai depindă de un program fix de lucru.
Pe acelasi subiect: