"Desfăşurarea activităţii în baza unui contract de muncă încheiat cu angajatorul reprezintă garanţia respectării unor drepturi din domeniul legislaţiei muncii: plata contribuţiilor la fondurile de asigurări sociale, respectarea numărului de ore de muncă, a numărului de zile de concediu sau zile libere etc", precizează INS.

Potrivit sursei citate, în unităţile mici (1 - 10 persoane) un procent de 96,7% din salariaţi are contract de muncă permanent, în comparaţie cu unităţile mari de 50 de persoane şi peste, unde 99,1% dintre salariaţi au contracte permanente de muncă.

În general, din distribuţia după sex a salariaţilor care lucrează cu contract pe perioadă nedeterminată nu rezultă diferenţieri majore, totuşi ponderea femeilor este uşor superioară celei a bărbaţilor, cu 0,5 puncte procentuale.

După mărimea unităţii se constată la distribuţie după sex că ponderea femeilor este mai mare cu 0,5 puncte procentuale decât cea a bărbaţilor, la unităţi cu 50 de persoane şi peste.

Pe regiuni de dezvoltare, regiunile Vest şi Bucureşti-Ilfov deţin ponderile cele mai mari ale salariaţilor cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată (99,7%, respectiv 98,9%).