Bugetul UE pentru organizarea si desfasurarea unor proiecte si evenimente se risipeste deseori pe idei "stralucite", care fie nu au succesul scontat, fie nu mai ajung sa se concretizeze niciodata. Care sunt proiectele de sute de mii de euro care absorb fondurile Uniunii? Iata un top 10 al acestora.

1.  Achizitii de lasere

Uniunea Europeana a cheltuit aproximativ 8.000 de euro pentru suplimentarea unor lasere extrem de puternice, potrivit Taxpayers Alliance.

„Daca laserele respective vor fi folosite pentru o discoteca sau pentru conectarea sistemului UE cu satelitul Galileo, acest lucru ramane un mister”, sustin oficialii Taxpayer Alliance.

2.  Centre de fitness pentru patrupede

UE a cheltuit in ultimul an nici mai mult nici mai putin de 160.000 de lire sterline pentru un centru de fitness pentru catei, scrie The Sun. Care este insa partea si mai proasta? Centrul nu s-a mai deschis niciodata.

3.  Comedii mute

Uniunea Europeana a cheltuit in Serbia, in 2010, aproape 24.000 de euro pentru filmele mute in vederea promovarii comunicarii non-verbale si ajutorarii oamenilor cu deficiente si probleme de vorbire, transmite Open Europe.

4.  O explozie de cocktailuri

Peste 300.000 de euro s-au cheltuit anul trecut pe organizarea si desfasurarea diverselor petreceri de tio cocktail, potrivit datelor The Bureau of Investigative Journalism. Spre exemplu, o asemenea petrecere de-o noapte, in Amsterdam a costat 75.000 de euro.

5.  Cercetari in domeniul teologiei

Uniunea a cheltuit peste 2.000 de euro pentru un proiect religios despre definirea ideii de Dumnezeu, conform Taxpayers Alliance. UE a suportat finantarea proiectului EXREL, realizat de studentii Universitatii Oxford din Marea Britanie, initiativa care a durat aproximativ trei ani si care vizeaza atat varianta universala, cat si pe cea culturala, traditiile religioase, dar si mecanismele cognitive care conditioneaza gandirea si comportamentul spiritual.  

6.  Vacante la ski

Pentru ca atunci cand obosesc, europarlamentarii si guvernantii diverselor state europene trebuie sa se relaxeze, UE a suportat anul trecut o vacanta la ski, in Alpi, pentru deputatii europeni si familiile lor, potrivit The Telegraph.

7.  Avioane private

Biroul politicianului portughez Jose Manuel Barosso, fost premier si ministru de externe al Portugaliei a cheltuit anul trecut 249.000 de euro pe curse efectuate, timp de noua luni, cu jeturi private, arata datele The Bureau of Investigative Journalism.

8.  Hoteluri luxoase

Fostul premier portughez impreuna cu opt asistenti ai sau au inchiriat anul trecut camere de lux la Hotelul Peninsula din New York, conform datelor The Bureau of Investigative Journalism. Pentru patru nopti de cazare, oficialii portughezi au platit 28.000 de euro, adica 778 de euro de persoana/noapte.

9.  Proiectarea de orase in diverse jocuri pe calculator

Uniunea Europeana a finantat in cursul anului trecut aproape 86.000 de euro pentru proiectarea unei versiuni digitale a orasului suedez, Malmo, intr-un joc virtual. Jocul nu a avut insa succesul scontat, in ciuda efortului financiar, relateaza Open Europe.

10.  Bijuterii de la Tiffany

Comisia Europeana a cheltuit in 2008 si 2009 in jur de 20.000 de euro pentru darurile pentru invitatii de onoare ai institutiei. Printre acestea s-au numarat giuvaeruri, butoni si stilouri incrustate cu pietre pretioase, de la celebra casa de bijuterii Tiffany, se arata in datele The Bureau of Investigative Journalism.

Citeste si:

Teoria conspiratiei sau realitate cruda? Grupul Bilderberg, controlat de milionarii planetei, l-a ales deja pe viitorul sef al SUA

Afaceri pornite in familie si dezvoltate din generatie in generatie. Top 10 businessuri colosale

Cum salvezi o companie de la cadere. Ce miscari a facut CEO-ul Starbucks, Howard Schultz pentru a repune pe picioare cel mai mare lant de cafenele din lume