Cartel Alfa ameninta cu un miting cu 5.000 de participanti, in fata Guvernului. Sindicalistii reclama "transformarea angajatului in sclav modern"
Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa. Foto: Mediafax
Aproximativ 5.000 de sindicalisti "Cartel Alfa" vor protesta marti la Guvernul pentru a cere modificarea legislatiei muncii si a dialogului social, a declarat liderul sindical Bogdan Hossu, precizand ca orice persoana nemultumita de conditiile de munca se poate alatura actiunii.
Actiunea de protest organizata de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" va avea loc marti, intre orele 11.00 si 13.00, in Piata Victoriei, scrie Mediafax.
"Asteptam ca aproximativ 5.000 de oameni sa participe la protest si invitam pe toata lumea nemultumita de legislatia muncii si de modul in care sunt tratati angatii romani sa ni se alature", a declarat luni presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Protestul sindicalistilor "Cartel Alfa" a inceput in 29 septembrie, cu pichetarea zilnica a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Sindicalistii solicita sa se faca urgent patru schimbari in Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativitatii si a modului de aplicare universala a contractului colectiv de munca, introducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national, pana la dezvoltarea contractelor colectiv de munca sectoriale, dreptul la conflict de munca si protejarea minimala a reprezentantilor sindicali, astfel incat sa fie permis dialogul social, precum si realizarea unor relatii de munca negociabile pentru salariati, "nu transformarea lor in sclavi moderni".
Actiunile de protest se desfasoara sub sloganul "Dreptul de a negocia nu se negociaza! Ponta, respecta angajamentul si modifica Legea dialogului social!".
Liderul "Cartel Alfa" a aratat, in 24 septembrie, ca la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptata la presiunea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Americane, efectele pentru salariati sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de munca unic la nivel national, mai putin de 30 la suta dintre salariati mai sunt astazi acoperiti de un contract colectiv de munca.
El a precizat ca, din cauza faptului ca un contract colectiv de munca nu se poate negocia pentru unitati care au mai putin de 21 de salariati, peste 1,2 milioane de salariati, adica un sfert din totalul angajatilor romani, nu au dreptul de a fi reprezentati, in conditiile in care un contract de sector sau national nu mai este posibil.
Hossu a subliniat ca toate aceste lucruri inseamna de fapt "precarizarea locurilor de munca", crearea unor conditii inumane de munca, salarii mentinute la nivel foarte scazut, evaziune fiscala si contributii fiscale platite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra starii de sanatate a angajatilor.
Pe acelasi subiect: