Vicepresedintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu a declarat ca luni, intre orele 10.00 si 18.00 vor fi organizate actiuni sindicale in toate judetele tarii, manifestarile avand o durata minima de doua ore, iar intre 22 si 27 septembrie in acelasi interval orar vor iesi zilnic aproximativ 4.000 de oameni in Piata Victoriei.

Apostoiu a mai precizat ca, desi, initial, si celelalte confederatii au agreat datele si formele de protest propuse de Cartel Alfa, ulterior CNSRL Fratia si BNS s-au retras de la actiunile stabilite in comun, iar Meridian nu a trimis inca un punct de vedere.

"Este regretabil ca pentru prima data confederatiile sindicale nu mai reusesc sa se inteleaga. Este regretabil modul in care anumiti colegi raspund la altfel de comenzi decat cele ale membrilor lor, pentru ca pierderile suferite de toti salariatii vor fi greu de recuperat", a declarat vicepresedintele Cartelului, Ioan Homos, citat de Mediafax.

Acesta a precizat, totdata, si ca, pe 27 septembrie, membrii Sindicatul National al Functionarilor Publici vor declansa greva generala pe termen nelimitat, desi celelalte organizatii din administratia publica nu-i sustin.

Sindicalistii vor stoparea dispoznibilizarilor din sistemul bugetar,  pastrarea varstei de pensionare pentru femei la 60 de ani si aceeasi modalitate de calcul a pensiei, precum si pastrarea Codului Muncii in forma actuala. Guvernul intentioneaza sa modifice Codul Muncii, astfel incat angajarile pe perioada determinate sa fie mai frecvente, iar concedierile sa sa poata face mai usor.

Sindicalistii mai cer un salariu minim garantat in plata de 750 de lei, pastrarea coeficientilor de ierarhizare din legea salarizarii unice, precum si revenirea la un raport de 1 la 12 in grila de salarizare. Sindicatele considera ca modificarea raportului la 1 la 15 ii favorizeaza doar pe cei aflati in varful grilei.

Si CNSLR Fratia a anuntat un miting de amploare in Bucuresti pe 22 septembrie, la care ar urma sa participe peste 20.000 de sindicalisti.