Sindicatele din industrie ies in strada, pentru a cere oprirea suprataxarii energiei electrice
Sindicatele din industrie protesteaza miercuri la Curtea Constitutionala si joi in Piata Victoriei, pentru a cere solutionarea urgenta a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.
Sindicalistii Cartel Alfa si cei ai federatiilor membre din industrie au anuntat marti protestele, spunand ca vor sa solicite premierului sa convoace de urgenta o sedinta comuna cu toti factorii implicati, pentru a stabili modificarile legislative referitoare la regimul energiei regenerabile si liberalizarea pretului la gaze si energie, noteaza Mediafax.
Astfel, miercuri, intre orele 12.00 si 15.00, mai multe persoane vor picheta sediul Curtii Constitutionale, pentru a solicita judecatorilor CC solutionarea in regim de urgenta a problemelor Ordonantei de Urgenta 57/2013. Aproape 1.000 de sindicalisti vor participa joi la un miting in Piata Victoriei, pentru a cere Guvernului urgentarea tuturor actelor normative care vor urma dupa rezolvarea de catre Curtea Constitutionala a OUG 57/2013.
Protestele au fost anuntate de presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, care a precizat ca, simultan, la Slatina, angajati din industrie vor protesta in fata sediului Prefecturii Olt.
"Daca cele doua actiuni anuntate pentru zilele de miercuri si joi nu-si vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua si in urmatoarele saptamani", a spus Gheorghe Sora.
Potrivit sindicalistilor, lipsa de actiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin inchiderea sau restrangerea activitatilor sectoarelor de productie industriala, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de munca.
"Semnalul nostru de alarma este faptul ca neluarea masurilor in ceea ce priveste regimul energiei regenerabile si liberalizarea pretului la gaze naturale va avea ca si consecinta o delocalizare masiva a unitatilor din domeniu, ceea ce inseamna peste 150.000 de locuri de munca pierdute pe un termen foarte scurt. Deja sunt anunturi atat la Alro, cat si la nivelul MittalSteel legate de intentia patronatului, a angajatorului de a incepe sa delocalizeze oameni, din cauza preturilor la energie electrica si la gaz metan, care fac ca unitatile de pe teritoriul Romaniei sa nu mai fie cometitive, comparativ cu alte tari", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
El a precizat ca distorsiunile provocate de politicile privind energia electrica si gazele naturale au avut un impact negativ asupra competitivitatii industriei energo-intensive din Romania.
"Liberalizarea pietei gazelor naturale, care nu face decat sa alinieze pretul gazului din productia interna la cel de import, fara sa ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, duce la o crestere de aproximativ 160 la suta a pretului gazului din productia interna, adica la o majorare a facturii cu peste 70 la suta in mai putin de doi ani", a spus Marius Cornenco, vicepresedintele Federatiei Metarom.
In ceea ce priveste procesul subventionarii energiei regenerabile, sindicalistii au aratat ca aceasta a crescut explozitv intr-o perioada scurta de timp, consumatorii industriali platind anul trecut cu 21 la suta pentru fiecare megawatt pe ora, comparativ cu 2010, "ceea ce face ca intreprinderile din Romania sa fie necompetitive pe plan mondial".
"Normele europene stipuleaza deja posibilitatea ca statele membre sa ofere exceptari de la plata ecotaxelor de 80-85 la suta, ca parte a programului de reindustrializare a Europei. Astfel, Spania a suspendat schema de sprijin inca de la inceputul anului 2012, iar Germania a exceptat de la plata acestor taxe marii consumatori de energie electrica. Romania trebuie sa se alinieze la actualele tendinte din UE si sa ofere industriilor locale un tratament corect care sa vina in sprijinul competitivitatii acestora", a mai spus Bogdan Hossu.
Sindicalistii au precizat ca desi au facut demersurile necesare atat la primul ministru, ministrul delegat pentru Energie si ceilalti factori de decizie implicati, pana in prezent cererile lor nu au primit un raspuns.
Sindicalistii au atentionat ca, daca Romania nu va implementa rapid masuri substantiale pentru rezolvarea situatiei din domeniile energiei electrice si al gazelor naturale, riscul relocarii se va transforma in realitate in scurt timp.
"In prezent, dupa parerea noastra, se produce o a doua dezindustrializare a Romaniei, prima fiind in perioada 1997-2004, respectiv momentul marilor privatizari. Daca nu se rezolva cele doua probleme, respectiv taxa pentru energia regenerabila care creste foarte mult pretul energiei electrice si cresterea exponentiala a pretului la gaze naturale, Romania se va dezindustrializa si problabil vom ramane doar cu agricultura", a mai spus Marius Cornenco, care a precizat ca desi anul trecut sindicatele din metalurgie, chimie au iesit in strada de trei ori, pentru aceleasi probleme, in prezent se afla in aceeasi situatie.
In 26 februarie, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Basescu a aratat in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.
Presedintele a precizat ca OUG 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
"Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a aratat presedintele in sesizare.
Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea CC, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Traian Basescu nu a luat in calcul "date esentiale ale procesului de comunicare cu CE".
Mai multe despre:
#industrie#energie electrica
Pe acelasi subiect: