Diana Dinca isi doreste sa munceasca inca din studentie. Acum este masteranda la Facultatea de Georgrafie, dar a vazut ca oferta de joburi e mare pe resurse umane, asa ca s-a reorientat. A renuntat la orice pretentie, doar sa reuseasca sa intre intr-o companie. Are timp destul apoi sa se afirme, spune ea.

"E nevoie si de sacrificii. Eu, neavand experienta si o baza in domeniu, am cautat internshipuri ca sa pot sa ma formez", povesteste tanara.

Daca Diana e dispusa sa lucreze fara bani o perioada, prietenul ei, Alexandru, cu experienta pe piata muncii, nu face concesii atunci cand vine vorba de salariu. Asta desi si el e dispus sa incerce orice slujba. "Imi caut consultant vanzari sau management sau orice altceva care ar putea fi bine platit", marturiseste Alexandru Ichim.

Asemenea lor, 35.000 de tineri aspira la unul dintre locurile de munca puse la bataie la targul deschis in Bucuresti, unde participa peste 100 de companii. Firmele provin din diverse domenii, de la auto, IT, retail, hoteluri, restaurante dar si resurse umane.

"Sunt mult mai multi candidati care-si cauta un loc de munca si au devenit mai flexibili. Si nu mai pun accentul pe anumite elemente, ci vor musai sa se angajeze", explica si Gabriel Chicioreanu, consultant in cariere.

Este si cazul Stefaniei, masteranda la Facultatea de Litere. "La inceput nu conteaza salariul asa de mult. Conteaza asumarea unei responsabilitati, sa demonstrezi ca esti competent", sustine Stefania Firica.

Exact profilul candidatului pe care-l cauta angajatorii. Ei sustin ca nu experienta ii ajuta pe tineri sa semneze contractul, ci determinarea. "Daca el e suficient de motivat sa invete, cu siguranta ca va avansa. Si noi chiar avem exemple pozitive in acest sens: avem lucratori comerciali care au ajuns sefi de magazin. Tot ce trebuie este ca tinerii sa fie constienti de ceea ce isi doresc", puncteaza Georgiana Tugearu, angajator.

In prezent avem nu mai putin de 50.000 de someri sub 25 de ani.