Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca Romania are aproximativ 170.000 de someri in randul tinerilor cu varste pana in 25 ani, iar pentru 2014-2020 dispune de 140 milioane euro fonduri UE pentru acestia, insa trebuie luate si masuri interne cum ar fi scutirea de la plata CAS.

"Romania, din 650.000 de someri, are aproximativ 170.000 de someri tineri, cu varsta pana in 25 ani (...). Avem la dispozitie 140 milioane de euro sa cream locuri de munca strict pentru tineri. Vreau sa fiu foarte clar. Asta nu inseamna ca acesti bani se vor duce sa facem un capat de autostrada, ci la infiintarea de mici firme prin care tinerii pana in 25 de ani sa realizeze un venit si sa aiba un produs pentru societate", a afirmat seful statului, dupa Consiliul European de primavara, relateaza Mediafax.

Pe agenda reuniunii liderilor din tarile UE s-a aflat si problema cresterii foarte mari a ratei somajului in randul tinerilor, considerata o problema urgenta la nivelul Uniunii.

Seful statului a spus ca nu vrea sa sugereze solutii Guvernului de la Bucuresti, insa tinerii romani someri si-ar gasi mai usor locuri de munca daca angajatorii ar fi scutiti de la plata CAS pentru acestia pentru o perioada de doi ani.

"Sunt convins ca ar fi o viteza extraordinara de reducere a somajului in randul tinerilor. Guvernul poate gasi solutii, dar mi se pare ca pentru tinerii absolventi de facultate, de liceu chiar, ar fi angajati daca nu s-ar plati timp de doi ani CAS. Mi se pare ca am mai avut astfel de masuri", a afirmat Traian Basescu.

In ianuarie 2013, rata somajului la nivelul UE in randul tinerilor a fost de peste doua ori mai mare decat rata somajului in randul adultilor, situandu-se la 23,6 %. Exista 7,5 milioane de tineri europeni, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare.

Comisia Europeana a anuntat saptamana aceasta normele de aplicare a initiativei lansate la Consiliul European din februarie dedicata stimularii angajarii acestor tineri, careia i-au fost alocate 6 miliarde euro pentru perioada 2014-2020.

Fondurile vor fi alocate statelor membre si indeosebi in regiunile unde rata somajului in randul acestor tineri depaseste 25% pentru a lua masuri care sa le asigure acestora oferte de munca de buna calitate, dar si continuarea educatiei, pentru ucenicie sau pentru un stagiu de formare, in termen de patru luni de la terminarea scolii sau de la data la care au devenit someri.