Cresterea ratei somajului a fost determinata de zecile de mii de concedieri facute de companii pentru a face fata stagnarii economiei.

Excluzand teritoriile din afara Frantei, rata somajului a fost de 10,2%, peste nivelul de 10,1% anticipat de analisti.
Companii precum PSA Peugeot Citroen, Renault si Alcatel-Lucent reduc numarul de angajati, din cauza riscurilor ca economia franceza sa reintre in recesiune. Acest fapt amplifica presiunile asupra presedintelui Francois Hollande, care incearca sa pastreze sprijinul sindicatelor, concomitent cu reformarea economiei, a doua ca marime din Europa.

"Este probabil ca somajul sa creasca in continuare in lunile urmatoare, varful urmand sa fie atins la sfarsitul acestui an sau la inceputul celui viitor. Economia ar putea sa isi revina intr-o anumita masura in semestrul al doilea, dar insuficient pentru a determina companiile sa faca angajari serioase", a declarat Joost Beaumont, analist la ABN Amro in Amsterdam, citat de Bloomberg.

Holland, devenit presedinte in luna mai a anului trecut, a declarat ca are ca obiectiv relansarea cresterii economice si reducerea somajului, pana la sfarsitul mandatului sau de cinci ani, prin imbunatatirea competitivitatii.

Guvernul francez a aprobat miercuri un plan de flexibilizare a legislatiei muncii, care urmeaza sa fie votat in Parlament in aceasta luna.