Alina, o tanara economista din Maramures, a primit un e-mail prin care o multinationala ii oferea un post ca-n vis. Asistent financiar cu jumatate de norma, 1.700 de euro salariu, posibilitatea de a lucra din sufragerie. Peste cateva zile, o alta companie i-a trimis o oferta identica.

Mi s-a parut putin suspect. Cand am verificat, prima firma care mi-a trimis oferta mi-a dat frauda. Te pune sa tranzactionezi prin contul tau sume de bani catre alte conturi pe care ei ti le furnizeaza. Nu ai decat un contract trimis prin e-mail, nu e nimic legal”, explica Alina.

Politistii de la crima organizata confirma. Dupa ce le spuneti ca acceptati oferta, indivizii cer toate detaliile contului dvs. bancar. Odata ce le primesc, va vireaza bani in cont pe care va cer sa ii retrimiteti in alte conturi. 

Primesc diverse sume de bani in aceste conturi de la victimele fraudelor pe internet - licitatii, atacuri de tip phishing. In momentul in care se face transferul, primesc si indicatii unde sa trimita banii mai departe. Fie se pastreaza o parte din bani, fie pentru aceasta activitate primesc o anumita suma. Important de stiut este ca victimele risca sa fie investigate si sa fie considerate complici.

Asta pentru ca in momentul in care acceptati sa faceti tranzactii financiare contra unor comisioane, nu mai sunteti considerati victima, ci partas. Legea prevede 12 ani de inchisoare pentru complicitate la frauda pe internet. Sfatul politiei: cand primiti oferte suspect de bune, verificati atent firmele de la care vin.