Asociatia avertizeaza ca initiativa de modificare a Codului Muncii vizeaza regimul muncii temporare derulate prin agenti specializati, o activitate care in 2013 a angrenat, numai in cadrul membrilor ARAMT, peste 52.000 de romani, echivalentul a peste 20.000 de locuri de munca cu norma intreaga.

ARAMT a trimis o scrisoare deschisa principalilor decidenti din Guvern si Parlament, solicitand analiza si interventia asupra initiativei de modificare a Codului Muncii, pentru a evita efecte economice grave.

"Modificarile propuse vor afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restrictii determinand diminuarea rolului muncii temporare, disponibilizarea in masa a salariatilor temporari, cresterea ratei de evaziune fiscala provenita din munca la negru, pierderi importante la bugetul de stat,cresterea somajului si scaderea ratei de angajare la nivel national, in special in randul tinerilor", sustine presedintele ARAMT, Sorina Donisa, citata intr-un comunicat remis presei.

Asociatia informeaza ca a prezentat Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala a Senatului o serie de analize si argumente privitoare la rolul si ponderea muncii temporare in economia romaneasca si europeana, aratand ca, potrivit statisticilor europene, 74 la suta dintre companii nu ar apela la angajati permanenti daca nu ar avea acces la munca temporara, ceea ce inseamna ca doua treimi din locurile de munca ocupate in prezent de angajati temporari, adica aproximativ 30.000 de posturi, ar inceta sa existe daca agentii de munca temporara nu-si vor mai putea derula activitatile.

"Costurile sociale sunt dublate de costuri bugetare. Anual, bugetul de stat ar putea pierde circa 105 de milioane euro rezultati din diminuarea drastica a taxelor si impozitelor platite de agentii de munca temporara (inclusiv TVA). Statul ar mai avea de plata alte 36 de milioane de euro anual pentru protectia sociala a persoanelor anterior angajate la agenti de munca temporara, care isi vor pierde locul de munca. O alta consecinta a absentei unor solutii flexibile de angajare ar fi cresterea muncii la negru si evaziunea fiscala asociata acesteia, care ar genera o pierdere suplimentara financiara anuala de aproximativ 26 de milioane de euro", se mai arata in comunicat.

ARAMT semnaleaza si faptul ca initiativa legislativa de modificare a Codului Muncii nu are la baza un studiu de impact, ceea ce contravine legislatiei romane si comunitare in vigoare.

Initiativa prevede transformarea contractului de munca temporara intr-un contract pe perioada nedeterminata si instituie obligatia agentului de munca temporara de a remunera lucratorii temporari cu 75 la suta din salariul minim brut la nivel national, timp de trei luni, in perioada in care acestia nu deruleaza nicio activitate.