Industria prelucratoare a inregistrat cele mai multe locuri de munca vacante anul trecut. La nivel national, romanii au avut de ales din 30.600 de joburi
Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 30.600 anul trecut, in crestere cu 5.800 de locuri fata de anul anterior, iar rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost 0,72%, in urcare cu 0,13 puncte procentuale, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).
Anul trecut, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,21%), respectiv in administratia publica (1,98%). La polul opus, s-au situat activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%) si cele din industria extractiva (0,14%).
Ca si in anul precedent, putin peste 30% din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (9.600 de locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 0,93%. Sectorul bugetar a insumat 32% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (4.800 locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (3.500 locuri vacante), respectiv invatamant (1.500 locuri vacante).
In tranzactii imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (10 locuri vacante pentru fiecare in parte).
Prin comparatie cu anul precedent, cele mai relevante cresteri ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au regasit in alte activitati de servicii (1,80 puncte procentuale), administratie publica (0,78 puncte procentuale), respectiv in cele de activitati de spectacole, culturale si recreative (0,74 puncte procentuale). Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai semnificative cresteri in administratia publica (1.900 de locuri vacante), urmate de activitatile din industria prelucratoare (1.700 de locuri vacante).
In anul 2013, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-a constatat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate (0,97%), operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente (0,88%), respectiv de muncitori necalificati (0,87%). Cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori calificati si asimilati (0,43%), membri corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (0,46%), respectiv cele de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (0,47%).
Mai multe despre:
#locuri de munca#recrutare
Pe acelasi subiect: