Angajatorii au incercat sa recruteze tineri, dar n-au avut de unde alege: “Nu pot face fata joburilor pe care le oferim, chiar daca vorbim de slujbe slab calificate”
Cei peste 60.000 de tineri, care nu au reusit sa ia bacalaureatul anul trecut, au avut astazi ocazia sa vada ce le ofera piata muncii. Special pentru ei autoritatile au organizat prima bursa joburi. Din pacate angajatorii au batut palma cu mai putin de o suta de persoane. Restul nu si-au aratat entuzisamul.
Marius a terminat liceul anul trecut, insa nu a reusit sa ia si bacul. Dupa esecul din vara si-a depus dosarul pentru indemnizatia de somaj, de 250 de lei pe luna. Pretinde ca initial si-a cautat o slujba. Dupa care s-a dedicat distractiei. Cu atat mai mult cu cat parintii il intretin.
Dintr-o data Marius pare responsabil. Vrea sa se faca ospatar. Luna aceasta, aproape toti cei 35.000 de absolventi de liceu de anul trecut, cu sau fara bacalaureat, au ramas fara indemnizatia de somaj. Statul i-a ajutat timp de jumatate de an cu 250 de lei pe luna.
Acum insa, incepe adevarata provocare pentru ei. Vor reusi sa-si gaseasca un loc de munca, chiar daca multi dinte ei nu au nici macar o diploma de bacalaureat, sau vor sta in continuare pe banii parintilor?
Chiar daca tinerii par dispusi sa accepte si salarii mici, angajatorii nu sunt foarte grabiti sa le acorde prea multe sanse.
"Marea majoritate au venit total nepregatiti: fara un CV, fara sa fie in stare sa spuna un cuvant despre ei. Nu pot face fata joburilor pe care le putem oferi, chiar daca vorbim de multe ori de joburi slab calificate", explica un agent de recrutare.
La Bursa organizata in sapte judete, plus Capitala, au fost puse la bataie peste 8.000 de locuri de munca, cele mai multe pentru persoane fara studii superioare. Cei mai cautati au fost sudorii, mecanicii, vanzatorii si tamplarii, care pot castiga intre 700 si 1.500 de lei. Doar 95 de posturi au fost ocupate pe loc.
Pe acelasi subiect: