Aproape trei sferturi dintre angajatorii din Romania nu intentioneaza sa faca noi angajari. Doar companiile mari au planuri de extindere
interviu recrutare
Aproximativ 70% dintre companiile din Romania nu intentioneaza sa faca noi angajari in perioada iulie-septembrie, un sfert au aratat ca isi vor creste numarul de angajati, iar 5% prevad o scadere de personal, potrivit studiului "Perspectivele Angajarii de Forta de Munca" realizat de ManpowerGroup.
La studiu au participat 625 de angajatori.
Previziunea Neta de Angajare calculata dupa eliminarea variatiilor sezoniere este de +9%, valoare similara cu cea a a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decat in trimestrul al treilea din 2013.
"Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant. Incetul cu incetul, angajatorii au reinceput sa-si creasca volumul de angajari, dar increderea lor continua sa fie mai redusa decat in anii de dinainte de criza economica. Chiar daca angajatorii vor continua sa prefere organizatii agile, au aparut totusi semnale ca acestia isi depasesc treptat reticenta de a face angajari si au din nou in vedere nevoile pe termen lung", a declarat directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.
Nivelul de incredere al angajatorilor variaza in functie de dimensiunea organizatiei. Astfel, organizatiile cu mai putin de zece angajati raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -1%, angajatorii din aceasta categorie fiind mai putin dispusi sa-si redimensioneze forta de munca. La polul opus se situeaza angajatorii cu peste 250 de angajati. 27% dintre acestia anunta planuri de crestere a numarului de angajati in urmatoarele trei luni, si numai 2% anticipeaza reduceri de personal.
Cei aflati in cautarea unui loc de munca vor avea parte de oportunitati de angajare in toate cele opt regiuni ale tarii si in noua din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajarilor va fi industria prelucratoare, in care Previziunea Neta de Angajare este de +19%, in scadere cu 5 puncte procentuale de la trimestrul doi, insa in crestere de 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut.
"Oportunitatile se vor inmulti probabil si in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea de +17% s-a imbunatatit atat fata de trimestrul anterior (II/2014), cat si fata de trimestrul III al anului trecut. Perspectivele sunt insa limitate in sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii anunta o Previziune Neta de Angajare de -1%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul II. In schimb, cea mai semnificativa imbunatatire fata de trimestrul anterior se inregistreaza in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde Previziunea Neta de Angajare a ajuns la +10%, dupa trei trimestre consecutive de crestere", se arata in studiul ManpowerGroup.
In cinci din cele opt regiuni cuprinse in studiu, angajatorii raporteaza Previziuni imbunatatite fata de cele exprimate in trimestrul doi. O crestere considerabila este in regiunea Sud, unde Previziunea Neta de Angajare de +15% este cu 8 puncte procentuale mai puternica decat cea a trimestrului anterior, imbunatatindu-se moderat si fata de perioada similara a anului trecut.
Angajatorii din regiunea Nord-Est anticipeaza la randul lor cresteri de personal, raportand o Previziune de +15%, cu 4 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul II si in crestere cu 15 puncte procentuale fata de intervalul iulie – septembrie 2013.
Climatul de angajare prognozat este favorabil in mai mica sau mai mare masura in toate cele opt regiuni, dar increderea angajatorilor este mai scazuta in regiunile Sud-Vest si Vest, in care valorile Previziunii Nete de Angajare sunt +3%, respectiv +6%. In regiunea Vest, intentiile de angajare ale angajatorilor au slabit considerabil fata de trimestrul anterior, inregistrand un declin abrupt de 28 de puncte procentuale.
"Inca nu putem considera cresterea oportunitatilor de angajare drept o tendinta, pentru ca indicatorii din diferitele sectoare de activitate si zone ale tarii variaza prea mult pentru a contura o imagine fara echivoc. Semnele unui optimism renascut se fac simtite, dar cei aflati in cautarea unui loc de munca nu trebuie sa se astepte la efervescenta, dat fiind ca angajatorii se concentreaza in continuare pe atragerea candidatilor potriviti, nu pe angajari de volum. Acestia sunt inca selectivi, in cautarea echilibrului corect intre nevoile de dezvoltare si costuri", a explicat Petrof.
Pe acelasi subiect: