Interviul video. Cum te angajezi din fotoliu in era tehnologiei
Asezati-va comod, pe canapeaua de acasa, in fata calculatorului si raspundeti la cateva intrebari. Asa incep interviurile de angajare in era tehnologiei, cand companiile au urgent nevoie de personal.
Interviurile video de angajare sunt un colac de salvare pentru companiile de recrutare, care ajung sa vorbeasca zilnic si cu cate 50 de persoane. Ca sa grabeasca tot acest proces, se ajuta, evident, de tehnologia moderna.
Cel mai greu este in cealalta parte a ecranului. Dar daca stapaniti cateva secrete de comunicare, reusiti sa faceti fata cu brio acestor tipuri de interviuri.
Adriana, o tanara de 30 de ani, cauta un loc de munca in marketing sau comunicare. Desi are experienta, nu a gasit inca nimic.
Adriana Ticleanu, candidat: "O. pozitie care m-ar interesa pe mine are undeva pe la 100, chiar pana la 500 de candidati. Trebuie sa gasesti noi metode prin care sa te vinzi"
Femeia spera ca prin aceasta modalitate de recrutare sa poata sustine mai multe interviuri pe zi si sa-si creasca sansele de angajare.
Cei aflati in cautarea unui serviciu economisesc timp, dar si bani acceptand interviul video, pentru ca nu se mai deplaseaza pana la sediul companiei. In plus, pot accepta si oferte din partea companiilor aflate in strainatate. De regula, interviul dureaza o ora, timp in care angajatorul incearca sa afle cat mai multe despre candidat.
Adriana a facut o impresie buna, lasa sa se inteleaga recrutorul. "Nu are o directie definitiva in care sa mearga, dar stie ca doreste sa urmeze o cariera in mediul de comunicare", spune Adrian Oprea, recrutor.
Uneori, interviul video la distanta este suficient pentru angajare. Angajatorii, insa, pot cere sa il vada pe candidat fata in fata inainte de a da un raspuns. Interviurile video sunt folosite in special atunci cand numarul de candidati este prea mare.
Daca in anii trecuti interviurile la distanta erau o raritate, in 2013 numarul lor a crescut, iar o companie de recrutare face cate 40 pe zi.