Acesta urmeaza sa-i intrebe pe ai nostri daca sunt interesati sa munceasca in minele de carbuni din sudul Israelului. Multi olteni au zis ca sunt tentati, mai ales ca li se promit salarii de 2.000 de dolari pe luna, insa nu isi ascund nici teama ca vor ramane abandonati printre straini.

Carlos Slim avea în 2013 o avere estimata la 72 de miliarde de dolari. Cu afaceri in media sau telecomunicatii, mexicanul a fost considerat, intre 2010 si 2012, cel mai bogat om al planetei.

Dupa ce s-a intalnit cu presedintele Israelului si cu alti 80 de oameni de afaceri, s-a decis sa investeasca in minele din sudul acestei tari. Si e tentat sa isi gaseasca lucratori din Romania, pentru ca utilajele pe care le folosesc oltenii sunt exact ca in Israel. Le ofera salarii de 2.000 de dolari pe luna, insa oamenii trebuie sa-si plateasca biletul de avion pana acolo.

Nicolae Badita, lider sindical: "Am inteles ca selectia va fi destul de riguroasa. Cred ca cei selectionati vor fi la inaltime din punct de vedere profesional, dar si moral".

"Ne tenteaza, da. Noi sa nu fim pacaliti, suntem multi pensionari, avem o pensie si nu vrem sa fim pacaliti. Sa nu stam sechestrati pe acolo", spune un miner.

Atentie, insa, si varsta va conta foarte mult, pentru ca vorbim totusi de o zona desertica, unde temperaturile ridicate sunt extrem de solicitante.

Florin Hossu, lider sindical: "Un om de 60 de ani nu poate munci in clima de acolo. Israelienii doresc 100 de angajati din Romania. In Israel nu exista mineri si de asta s-au orientat spre Romania".

Primii mineri care ar putea lucra in Israel vor fi selectati in cel mult doua luni. Reprezentantii lui Carlos Slim vor reveni la Motru, in judetul Gorj, si ii vor reevalua atunci pe toti cei interesati de oferta facuta. Contractele de munca vor fi incheiate pe cel putin un an de zile.