Vlad si iubita lui au au muncit anul trecut in Corfu, la un hotel de 4 stele. Ea - ajutor de ospatar, el - ajutor de barman. Fiecare a castigat cate 450 de euro. Miza cea mare o reprezinta insa bacsisul.

Un sondaj recent confirma spusele lui Vlad. Nemtii ofera cele mai mari bacsisuri in vacante. Urmeaza americanii, rusii si brazilienii. De cealalta parte ii avem pe italieni si pe spanioli care sunt cam zgarciti si lasa greu bani in plus celor care i-au servit.

Bacsisul pe care l-ar putea obtine cantareste mult in decizia romanilor care vor sa munceasca in strainatate. Altfel, salariile pornesc de la 500 de euro si nu depasesc 1.500 de euro. E drept insa ca angajatorii seriosi asigura cazarea si masa gratuit. Unii dintre cei din Grecia si Cipru vin sa angajeze luna aceasta 2.000 de oameni din Romania pentru hoteluri de 4 si 5 stele.

Pe site-urile de recrutare de forta de munca pentru strainatate gasim insa mii de alte slujbe disponibile si in alte domenii. "Oferta a crescut cam cu 17% la nivelul joburilor oferite, mai ales in domenii precum ingrijire batrani, servicii personale de asistenta medicala, dar si joburi in IT sau in sectorul medical", sustine Ana Maria Cetatean, brand manager in cadrul celui mai mare site de joburi si cariere din Romania.

Tarile care ofera cele mai multe slujbe sezoniere sunt Italia, Grecia, Spania, Cipru, Franta, Germania si Marea Britanie.