Aproape 271.000 de români au rămas fără joburi, de la debutul stării de urgență. Construcțiile, industria prelucrătoare și construcţiile au desființat cele mai multe locuri de muncă
Somaj, angajati, someri, COVID-19
Numărul contractelor de muncă încetate de la debutul stării de urgenţă, în 16 martie, şi până miercuri este de 270.819, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi date publicităţii de Ministerul Muncii.
De la 30 martie, ziua în care MMPS a început să comunice constant situaţia contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă, numărul contractelor de muncă încetate a crescut la fiecare raportare.
Din cele 270.819 de contracte de muncă încetate declarate până miercuri, un număr de 50.390 erau din sectorul comerţ cu ridicata şi amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 47.781 erau din industria prelucrătoare, iar 37.750 proveneau din sectorul construcţiilor.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, marți, că Guvernul ia în considerare posibilitatea creşterii cuantumului şomajului clasic.
"Raţiunea acestui şomaj tehnic şi continuarea acestei măsuri de şomaj tehnic cu alte măsuri, dar care au legătură cu şomajul tehnic, este menţinerea legăturii şi continuităţii relaţiei dintre angajaţi şi angajatori. De aceea nu am făcut o investiţie în măsurile clasice de şomaj, pentru că am avut şi această opţiune - eu nu zic ca nu există şi această variantă, ba chiar reflectăm asupra posibilităţii creşterii cuantumului şomajului clasic, dar noi ne-am orientat şi ne-am asumat faptul că ne dedicăm măsurii şomajului tehnic, pentru că acesta înseamnă o suspendare temporară o contractului de muncă şi de unde premiza că se reunesc cele două părţi şi îşi reiau activitatea. De aceea, nu înseamnă că nu sunt atentă la contractele încetate, ele sunt în acest moment puţin peste 260.000, nu înseamnă că mi se pare un nimic sau că nu ne interesează soarta acestor persoane, dar intenţia pe care o avem este aceea de a căuta soluţii pentru revenirea în activitate", a afirmat Violeta Alexandru.
În ceea ce priveşte contractele de muncă suspendate de la declararea stării de urgenţă, acestea ajunseseră miercuri la 1.027.117, în scădere faţă de numărul de 1.031.152 transmis de MMPS cu o zi în urmă.
Din cele 1.027.117 de contracte suspendate anunţate miercuri, 327.181 erau din industria prelucrătoare, 185.335 proveneau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 114.792 de contracte suspendate erau din domeniul hoteluri şi restaurante.
Ministrul Muncii a mai precizat că Guvernul intenţionează ca, după 15 mai, să înlocuiască şomajul tehnic cu o măsură de plată a unei părţi din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie. Totuşi, măsura şomajului tehnic acoperit de stat ar putea rămâne valabilă după 15 mai pentru domeniile cel mai grav afectate de criză, a explicat Violeta Alexandru.
Pe acelasi subiect: