De cate ori nu te-ai gandit ca ai da orice sa nu mai fii nevoit sa stai 10 ore pe zi tintuit intr-un scaun, intr-un birou, si sa poti sta mai comod la tine acasa, in fotoliu, si totusi sa muncesti? Pare o utopie, dar intr-o perioada a transformarilor, a dezvoltarii pe toate planurile si, mai ales, a tehnologizarii, specialistii in resurse umane spun ca este chiar indicat, acolo unde se poate, sa muncesti de acasa. Asta inseamna timp castigat, o productivitate mai mare si costuri mai mici pentru angajator. Cum sa-ti convingi, insa, seful conservator ca, daca stai acasa, nu inseamna ca tragi chiului, ci, dimpotriva, vei da mai mult randament?
Ai un telefon, un computer si acces la internet? Atunci n-ar fi nicio problema sa stai toata ziua acasa, in pat, dar cu toate astea, sa muncesti chiar cu mai mult spor decat inchis intr-un birou.
Bineinteles ca acest lucru nu este posibil pentru toate meseriile, dar exista domenii in care ca esti la birou, acasa, in parc sau pe plaja e totuna: poti fi la fel de productiv.
Ba chiar poti face mult mai multe lucruri, fie pentru ca scutesti o gramada de timp cu drumurile pana la birou si inapoi, fie pentru ca lucrezi intr-un mediu familiar si placut, care iti da energie.
Specialistii considera, de exemplu, ca doar in America, sunt peste 50 de milioane de angajati care au joburi care le-ar permite sa munceasca si de acasa. Chiar si companiile mari recunosc ca a dezvolta o afacere virtuala inseamna economii semnificative, o productiviate mai buna si scutirea de costuri neprevazute.
Nu trebuie sa asamblezi jucarii, sa lipesti plicuri sau sa faci traduceri ca sa poti lucra de acasa. De exemplu, analistii IT, web designerii sau cei care ofera mentenanta isi pot amenaja biroul acasa, de unde isi pot defasura activitatea fara niciun fel de probleme. De asemenea, cei care ofera consultanta juridica sau medicala sau cei care lucreaza in domeniul asigurarilor pot, foarte simplu, sa-si faca treaba de oriunde, daca au la indemana un telefon si un computer.
Multe companii isi pot, totodata, externaliza serviciile de vanzari sau de relatii publice, in conditiile in care aceste activitati se desfasoara mai mult pe teren, cu clientii, decat intr-un birou.
Cum iti convingi insa seful ca, desi stai acasa in halat si in papuci, esti productiv pentru firma la care esti angajat? Iata cateva sfaturi:
1. Demonstreaza-i sefului ca poate avea incredere in tine. Specialistii spun ca principala dificultate atunci cand trebuie sa-ti convingi seful sa te lase sa lucrezi de acasa este increderea. In consecinta, convinge-l ca nu are de ce sa se ingrijoerze si demonstreaza-i ca de oriunde ai lucra, iti faci treaba cu aceeasi seriozitate si, mai ales, la timp.
2. Spune-i ca firma va avea mai putine costuri. Explica-i sefului ca biroul in care iti desfasori activitatea zilnica si masina cu care vii la serviciu in fiecare zi il costa bani frumosi. Incearca sa-i prezinti beneficiile pe care le-ar avea el daca te lasa sa lucrezi de acasa, si nu ce beneficii ai tu.
3. Arata-i ca daca stai acasa vei avea mai mult timp sa lucrezi. Spune-i sefului ca timpul pe care il pierzi pe drum, venind si plecand de la birou, il poti folosi in beneficiul companiei. Explica-i ca, desi nu esti la birou, esti oricand disponibil si-ti poate da noi responsabilitati. Ai grija ca acest lucru sa nu se transforme insa intr-un program de munca de 24 de ore din 24. Chiar daca muncesti de acasa, trebuie sa stabiliti dinainte un program flexibil de lucru.
Unii dintre sefi se pot dovedi insa mai conservatori si este posibil sa nu reusesti sa-i convingi usor. Nu trebuie sa renunti. Intreaba-ti superiorul care sunt conditiile in care ai putea sa lucrezi de acasa si incearca sa le indeplinesti. Ai putea, pentru inceput, sa negociezi o perioada de proba, in care o parte din timp sa-l petreci la birou si o parte acasa. Este posibil ca seful sa-si dea seama ca esti mai productiv de acasa si sa se lase induplecat.
Sursa: yahoo.com