Declaratia vine in contextul in care Vladescu a trimis, in urma cu doua zile, o scrisoare parlamentarilor, prin care le cerea acestora sa fie de acord ca punctul de pensie sa fie stabilit prin legea bugetului. Legea a fost retrimisa Comisiei de Munca din Camera Deputatilor, care va prezenta un punct de vedere referitor la propunerea ministrului.

Deputatii au stabilit, prin legea unitara a pensiilor, ca punctul de pensie sa revina, de la 1 ianuarie 2011, la valoarea de 732,8 lei, cat este in prezent, inainte de taierea cu 15%. Dupa taiere, punctul va ajunge la 622,9 lei.

"Pensiile in acest moment nu sunt sub riscul de a fi reduse", a spus Vladescu, dupa sedinta de Guvern de astazi, intrebatdaca pensiile ar putea scadea si mai mult.

Rugat sa precizeze daca se refera la lipsa unui risc de reducere fata de nivelul actual al pensiilor sau fata de cel care urmeaza aplicarii reducerii cu 15%, ministrul Finantelor a declarat ca se refera "la nivelul de care discutam dupa reduceri".

In consecinta, nu numai ca pensiile nu vor mai reveni la valoarea de acum, dar este posibil sa mai si scada, in functie de incasarile la buget.

"Din punctul de vedere strict al nivelului pensiilor anului viitor, raspunsul in acest moment este foarte simplu: in niciun caz nu vor fi la acelasi nivel ca anul acesta. Care va fi nivelul pensiilor de anul viitor va fi stabilit, la fel ca si nivelul salariilor de anul viitor, va fi stabilit prin legea bugetului, in functie de legea pensiilor si legea salarizarii unitare valabila pentru 2011", a afirmat ministrul Finantelor.

Vladescu a explicat ca, incepand de la anul, Guvernul incearca sa limiteze tendinta constanta de crestere a transferurilor de la bugetul de stat catre cel de asigurari sociale, care a depasit anul acesta 2% din PIB si ar putea ajunge la 7% in urmatorii trei ani, daca punctul de pensie ar ajunge la 45% din salariul mediu pe economie.

"Incercam ca, incepand cu anul 2011, nivelul acestor trasnferuri sa nu mai aiba o tendinta crescatoare, ci o tendinta scazatoare, asa incat undeva in 2015, 2016, 2017 sa putem sa echilibram bugetul sistemului de pensii", a spus Vladescu.